Rundveehouderij

Nieuws 3543 x bekeken 6 reacties

Ruim helft veehouders EU heeft melkprijs van minstens 35 cent nodig

Hasselt - Ruim de helft van de Europese melkveehouders heeft minstens een melkprijs van 35 cent nodig om de productiekosten te dekken. Dit blijkt uit een vergelijking van de European Dairy Farmers (EDF).

De cijfers werden gepresenteerd op het jaarcongres van de organisatie in het Belgische Hasselt. Bij de vergelijking zijn de (in Nederland hoge) kosten van melkquotum buiten beschouwing gelaten.

Tegenover de 55 procent van de boeren die minimaal 35 cent nodig hebben voor een kilo melk staat een kleine groep van 7 procent van de boeren die nog bij een melkprijs van onder de 25 cent uit de kosten komt. Nog eens 14 procent van de melkveehouders heeft genoeg aan 25 tot 30 cent. De laatste  24 procent van de melkveehouders heeft een melkprijs van 30 tot 35 cent nodig.

De boeren met de laagste kosten zitten met name in Ierland en voor een deel ook in Tsjechië en Oekraïne. Een tweede groep boeren, met net iets meer productiekosten, moet worden gezocht in Engeland, Denemarken en Italië, terwijl Nederland in de grote middengroep net weer daar onder zit.

Uit het gepresenteerde cijfermateriaal kwam naar voren dat de hoogte van de melkprijs slechts beperkte invloed heeft op de bedrijfsrendementen en efficiëntie. De economisch best presterende bedrijven moeten vaak opereren in een situatie met lage melkprijzen. Meer dan over de melkprijs zijn er zorgen over de kosten van onder meer brandstof en onderhoud van bedrijfsmiddelen.

Veel EDF-leden maken zich ook zorgen over de situatie na 2015. In Frankrijk, waar al wordt geëxperimenteerd met A- en B-prijzen voor melk, proberen boeren afspraken te maken met verwerkers over de afzet na 2015. Verwerkers houden dat echter af.

Laatste reacties

 • zanden

  'Meer dan over de melkprijs zijn er zorgen over de kosten van onder meer brandstof en onderhoud van bedrijfsmiddelen'. Als het gaat om bedrijfsrendement zou er ook eens kritischer gekeken kunnen worden binnen het eigen bedrijf. Namelijk naar de hygiene-omstandigheden voor de koeien. Nu is het zo dat de kostenpost van een koe met klauwproblemen gemiddeld uitkomt op 250 euro per jaar en die van een koe met uierontsteking gemiddeld op 225 euro per jaar. Dat telt behoorlijk aan als je meerdere koeien hebt met dergelijke problemen. En dit kan bijna niet anders gelet op het feit dat een Nederlandse melkkoe gemiddeld nog maar drie lactaties meegaat. Een goed preventief beleid kan de levensduur aanzienlijk verlengen en de kosten dus drukken. En......onnodig koeienleed voorkomen. Want een koe zegt niet 'au', maar lijdt dan wel pijn. Onnodig, want te voorkomen. s' het licht uitdoen, dus de koeien hun nachtritme gunnen, zal de melkgift doen toenemen met 15%, 16 uur licht en 8 uur donker, zo is uit praktijkonderzoek gebleken. En het spaart ook nog electriciteit.
  Wat goed is voor de koe is ook goed voor de boer. Inderdaad, zo is het.

 • klaas sjoerd

  In deze berekening zijn de quotumkosten buiten beschouwing gelaten. Je kunt er gif op innemen dat de kosten van produktiemiddelen (o.m. grond, voer, vee) na het wegvallen van de quota zullen stijgen. En hoe zit het met de inkomenstoeslagen; zijn die wel meegerekend? Dan zou de berekening er binnenkort ook nog zo maar anders kunnen uitzien.

 • JP

  een veehouder moet eerst maar eens een jaar met een akkerbouwer meedraaien
  dan kom je er achter wat incasseren is want casseren kunnen we allemaal wel
  dat gezeur altijd over die melkprijs

 • douwin

  Ik zie in dit artikel verder geen gezeur staan over de melkprijs, alleen een conclusie dat er een bepaald opbrengst nivo nodig om de kosten te dekken. Op zich logisch, en dat daar spreiding in zit is ook al geen nieuws....

 • Klerck

  Bepaald opbrengst niveau om de kosten te dekken?
  Je bent waarschijnlijk al gesubsidieerd bezig.
  Je moet eens wat aan de kostenkant gaan doen!

  Niet klakkeloos alles pikken.
  Minder kosten maken, een lagere verkoopprijs vragen en je trekt de boel weer los. Iedereen blij incluis de consument.
  Excluis de overheid. Want daar zit de fout.
  De graaizucht.

 • fernand

  Stel dat een bevolking 200 000 liter melk nodig heeft per jaar. Dan moet je
  199 999 liter melk produceren. Minder mag altijd, meer best niet. Er moet gewoon gestopt worden met massaproductie. Het is allemaal zo simpel. De truck is het aanbod kleiner houden dan de vraag.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.