Rundveehouderij

Nieuws 518 x bekeken 1 reactie

Personeel kaasbedrijven vertilt zich minder

Den Haag - Kaasfabrieken en groothandelaren in kaas doen steeds beter hun best om overbelasting bij hun personeel door het tillen van zware kazen te voorkomen.

 

Minder dan een derde van deze bedrijven had hier vorig jaar onvoldoende maatregelen tegen genomen, blijkt uit een onderzoek van de inspectie SZW. Bij eerdere controles was dat nog ruim het dubbele.

De Inspectie SZW bezocht in totaal 112 kaasfabrieken en groothandelaren in kaas. Ruim 30 procent van de bedrijven had onvoldoende maatregelen genomen tegen lichamelijk overbelasting van medewerkers bij het laden en lossen van kazen van meer dan 12 kilo. Dat kwam vaak door een tekort aan personeel, waardoor chauffeurs werden ingezet om te helpen bij het in- en uitladen van vrachtwagens. Het interne transport van kaas is al volledig geautomatiseerd.

De bedrijven waar overtredingen werden geconstateerd, hebben inmiddels maatregelen genomen om overbelasting bij medewerkers tegen te gaan. Op termijn wil de sector het laden en lossen van kazen verder automatiseren om het handmatig tillen zoveel mogelijk te voorkomen.

Eén reactie

 • Dieters

  Ik vraag mij af wie dit heeft gecontroleerd want dat is niet in de fabrieken zelf gebeurt. Er zijn namenlijk nog meer handelingen waarbij men met de hand de kazen moet verplaatsen.
  Er zijn ook partijen kaas die in de doos verpakt worden en waarbij je dan 8 uur achter elkaar kazen in de doos moet doen van 16 kilo stuk , en dan wordt er wel verwacht dat je genoeg per uur doet.
  Hier wordt nog helemaal geen actie op onder nomen om deze omstandigheden beter te maken .
  De controleurs komen denk ik aangekondigd langs zodat de bedrijven dan aan de normen voldoen , en daarna gaan ze gewoon op de oude voet verder .
  Ja , en naar de buitenwereld toe voldoe je dan mooi aan de normen .

Of registreer je om te kunnen reageren.