Rundveehouderij

Nieuws 975 x bekeken 3 reacties

Nieuwe aanbodbundelingsinitiatieven in Noord-Duitse melkveehouderij

Güstrow - Noord-Duitse melkveehouders bundelen de krachten in een nieuw netwerk voor producentenverenigingen, de Nord MEG.

Deze zal gaan fungeren als prijsinformatieplatform om de onderhandelingspositie van afzonderlijke producentenverenigingen tegenover de verwerkers te versterken. Zo’n producentenvereniging is de deze week opgerichte MEG Nordpool met melkveehouders uit Brandenburg, Meckelenburg-Voorpommeren en Saksen-Anhalt.Met de producentenverenigingen in Nord MEG wordt het voorbeeld gevolgd van de al bestaande Beierse Bayern MEG, die inmiddels een melkplas van 1,7 miljard kilo in ’portefeuille’ heeft.

Directe aanleiding is de afgelopen maanden weer gedaalde melkprijs, maar ook de door het Europese beleid snel veranderende marktvoorwaarden. Tevens vinden de initiatiefnemers dat de bundelingsmogelijkheden die de kartelwetgeving aan landbouwondernemers biedt tot dusver onvoldoende zijn benut. In dat gat wil MEG Nordpool springen. Voorzitter Peter Guhl: "Meestal bindt men zich met individuele contracten aan maar één afnemer. Onze ambitie is wezenlijk groter. Het moet melkveehouders lukken, om met bundeling van het aanbod op eigen kracht eindelijk een keer invloed op de prijzen te krijgen.”

Laatste reacties

 • joannes

  Dit is een prima initiatief wat in Nederland ook zou moeten kunnen. Hiermee kunnen verwerkers uit die statische (verdeel en heers) wereld getrokken worden. Op het moment dat je een 1,5 miljard liter in portefeuille hebt merkt een melkverwerker een vertrek. Het zet de verhoudingen weer zoals het zou moeten! Kapitaals investeringen en leverings contracten zullen dan op een andere criteria moeten worden besloten. Het wordt dan: eerst verzekeren dat ik het volume heb, voordat ik de verplichtingen kan aangaan! Raken ze het volume kwijt zullen ze direct negatief draaien ivm onderbezetting. De marges zijn flinterdun. Ook de Supers zullen moeten verzekeren dat ze de melk hebben want anders blijven de schappen plotseling leeg, met rendements gevolgen en leegloop. Groot voordeel is dat kwaliteits verschillen kunnen zich beter bundelen: bv de Weidekoeien!

 • joannes

  Dit is een prima initiatief wat in Nederland ook zou moeten kunnen. Hiermee kunnen verwerkers uit die statische (verdeel en heers) wereld getrokken worden. Op het moment dat je een 1,5 miljard liter in portefeuille hebt merkt een melkverwerker een vertrek. Het zet de verhoudingen weer zoals het zou moeten! Kapitaals investeringen en leverings contracten zullen dan op een andere criteria moeten worden besloten. Het wordt dan: eerst verzekeren dat ik het volume heb, voordat ik de verplichtingen kan aangaan! Raken ze het volume kwijt zullen ze direct negatief draaien ivm onderbezetting. De marges zijn flinterdun. Ook de Supers zullen moeten verzekeren dat ze de melk hebben want anders blijven de schappen plotseling leeg, met rendements gevolgen en leegloop. Groot voordeel is dat kwaliteits verschillen kunnen zich beter bundelen: bv de Weidekoeien!

 • joannes

  De regeling met als doel
  ¨reinforce the position of the dairy producers in the supply chain¨
  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/877&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Of registreer je om te kunnen reageren.