Rundveehouderij

Nieuws

Meldplicht Schmallenbergvirus afgeschaft

Den Haag – Veehouders en dierenartsen hoeven misvormd geboren herkauwers niet langer te melden.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. Het verloop van deze ziekte kan verder voldoende worden gevolgd via de reguliere monitoring van dierziekten in Nederland die wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Tot en met 26 juni 2012 zijn er 1683 bedrijven gemeld met verschijnselen die kunnen wijzen op een besmetting met het Schmallenbergvirus. Op 237 rundveebedrijven, 107 schapenbedrijven en 6 geitenbedrijven is het virus daadwerkelijk aangetoond. Het aantal meldingen is de laatste weken sterk afgenomen. Op 29 mei 2012 is het laatste positieve misvormde kalf gemeld, op 1 april 2012 het laatste positieve misvormde lam. Internationaal volgt het aantal meldingen een zelfde dalende trend.

De impact van de ziekte is volgens het ministerie beperkt gebleven. Op 3,7 procent van de rundveebedrijven en 2,5 procent van de schapenbedrijven zijn misvormingen gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.