Rundveehouderij

Nieuws 557 x bekeken

Lichte druk op slachtveeprijzen

Door Klaas van der Horst

 

De prijsopleving die zich vorige week voordeed op de veemarkt in Bunnik, was van korte duur. De 5 cent per kilo die er toen bijkwam, ging er maandag weer af. Dat dit stond te gebeuren, was geen verrassing. Donderdag op de veemarkt in Leeuwarden gingen de prijzen bij een lauwe handel ook al onderuit. De vraag naar rundvlees neemt deze weken steeds meer af. Slachterijen gaan nog niet met zomerstop, maar veel vleesverwerkers doen het geleidelijk wel iets rustiger aan. Oorzaak is de aanbrekende vakantieperiode, die niet echt gecompenseerd wordt door meer vraag vanuit Zuid-Europa. Er is wel vraag vanuit de toerstenoorden, maar als geheel blijven de Zuid-Europese markten zwak als gevolg van de economische crisis. Daarbij blijft het algehele prijsniveau van slachtrunderen hoog. De Duitse markt wordt zelfs nog als extreem duur gezien. Oorzaak is dat melkveehouders nog altijd weinig vee afstoten vanwege de goede melkprijs. Dat is niet alleen zo in Nederland, België en Duitsland. Het is een Europa-breed verschijnsel. Pas als de melkprijs substantieel verder daalt, zal dit veranderen, meent de vleeshandel. Dat melkveehouders nog altijd graag met zoveel mogelijk vee doormelken, was maandag ook goed te merken in Utrecht. Daar werden maar een kleine 90 slachtkoeien aangevoerd.

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.