Rundveehouderij

Nieuws

Licht herstel aantal runderslachtingen

Zoetermeer - Het aantal Nederlandse rundveeslachtingen bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar iets meer dan 117.000 stuks, blijkt uit cijfers van de productschappen voor vee, vlees en eieren (PVE).

Dat is ten opzichte van het eerste kwartaal een seizoensmatig gebruikelijke terugval, in dit geval met 18.000 stuks. In vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar is het slechts 1,1 procent minder. De aanvoer van runderen naar de slachterij lijkt zich dus iets te herstellen van de 6,5 procent terugval in het voorjaar. Dat is ook merkbaar aan het teruglopende gemiddelde slachtgewicht, dat in mei veel hoger was dan in dezelfde periode vorig jaar, tot 13 kilo per karkas. Boeren leverden toen duidelijk beperkt uitgemolken koeien af.

Europees gezien blijft het volume rundveeslachtingen verder achter, meldt het Duitse marktbureau AMI. In 2011 was al een afname met 200.000 stuks te noteren, ongeveer een procent. Voor dit jaar gaat de prognose in de richting van min 3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.