Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Krimpende veestapel VS

Washington - De Amerikaanse veestapel is het afgelopen jaar forser gekrompen dan verwacht, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De oorzaken zijn de droogte en de gestegen graankosten.

De huidige veestapel telt 97,8 miljoen dieren, 2,2 miljoen minder dan in juli 2011. Dat is het laagste aantal sinds 1973. USDA verwacht bovendien niet dat de veestapel de komende drie tot vier jaar groter wordt. Amerikaanse boeren kampen niet alleen met droogte, maar ook met een hoge kostprijs. De marges zijn het afgelopen jaar kleiner geworden.

De totale veestapel kromp het afgelopen jaar met 1,2 procent. Maar daar zaten uitschieters bij. Zo daalde het aantal vleesveekoeien met liefst 2,9 procent, naar 30,5 miljoen. Het aantal kalveren nam met 2,3 procent ook flink af: 34,5 miljoen. Het aantal melkkoeien nam daarentegen licht toe, met 0,3 procent tot 9,2 miljoen. De grootste daling gold voor de stieren. Die stapel kromp met 5 procent: 1,9 miljoen.

Laatste reacties

  • agratax2

    Duidelijk wat stijgende voerprijzen voor intensive veehouderij betekenen. Krimp zo niet sluiten van het bedrijf. Dit noemt de moderne Nederlandse boer ondernemerschap, alleen hij heeft nog niet de moed om zijn bedrijf te sluiten voor de bankdirecteur hem te kennen geeft dat het einde nabij is.

  • joannes

    Daar kijken ze naar bedrijfs economische omstandigheden in plaats van de bankrekening! Je kan je namelijk arm voeren! Het is beter om nog wat over te houden, om voor wanneer de zaak weer tot rust komt, weer wat aan te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.