Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Jamie Oliver steunt Britse melkprijsacties

Londen – De bekende Britse televisiekoks Jamie Oliver en Hugh Fearney-Whittingstall roepen in een open brief in de krant The Times op om supermarkten die te weinig rekenen voor melk te boycotten.

De brief komt aan de vooravond van aangekondigde melkacties bij enkele grote winkels door de actiegroep Farmers for Action.

In hun brief schrijven de koks: "Het wordt tijd dat de supermarkten stoppen om melk als loss leader (een product dat met verlies wordt verkocht om klanten te trekkken – red) te gebruiken. En als ze dat niet doen, dan zouden de klanten er misschien over moeten denken om niet meer te kopen bij die winkels die melk tegen belachelijk lage prijzen aanbieden en naar winkels te gaan die bereid zijn om melkveehouders een eerlijker deal te bieden."

Het British Retail Consortium, de Britse versie van het Centrum Bureau Levensmiddelenhandel, vindt echter dat de koks en de protesterende boeren aan het verkeerde adres zijn. "Elf van de twaalf afnemers die het meest betalen voor hun melk zijn supermarkten. Wij zijn verrast dat de boeren of tv-koks geen belangrijke vragen stellen aan voedingsbedrijven of aan de overheid over de prijs die zij betalen voor hun melk." De BRC schat dat ongeveer de helft van de melkproductie uiteindelijk in flessen of cartons beland en dat maar een deel daarvan in de supermarkten terecht komt. De rest wordt verkocht in gemakswinkels, door de melkboer of in de horeca, scholen (die nog altijd school lunches hebben), gevangenissen en dergelijke. "Al die afnemers moeten net zo ter verantwoording worden geroepen als de winkeliers," aldus het BRC.

Eén reactie

  • joannes

    Het BRC vecht terug, nu alle kaarten op tafel! Dat gaat lastig worden voor de zuivel verwerkers wanneer ze moeten vertellen aan wie en voor wat ze de zuivel verkopen. Zeker als je van export afhankelijk bent! Dan vraag ik me ook af hoe de Politiek inflatie op melk gaat verdedigen naar het publiek. Subsidie is veel makkelijker: je haalt eerst op en vervolgens verdeel je naar wie je denkt dat het het hardst nodig heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.