Rundveehouderij

Nieuws

Italiaanse kaas krijgt beschermde status

Brussel – Een Italiaanse kaassoort is toegevoegd aan de EU-lijst van voedingsmiddelen met een beschermde status. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt.

De Nostrano Valtrompia kaas uit de provincie Brescia in Noord-Italië is toegevoegd aan de zogenaamde BGA-lijst. De rauwe melk die voor de productie van de kaas gebruikt wordt komt van koeien die in het wild weideplanten eten. Dit draagt bij aan de aroma en smaak van de kaas.

De beschermde status wordt door de Europese Unie verstrekt om ervoor te zorgen dat artikelen van landbouwproducenten worden beschermd tegen goedkopere kopieën. Er wordt onderscheid gemaakt tussen PDO (Beschermde Benaming van Oorsprong), BGA (Beschermde Benaming van Geografische aanduiding) en GTS (Beschermde benaming van traditionele specialiteiten).

Nederlandse kazen die een beschermde status hebben zijn boeren Leidse kaas met sleutels, de Kanter, Noord-Hollandse Goudse kaas en Noord-Hollandse Edammer kaas (deze staan op de PDO lijst). Nederlandse Boerenkaas heeft de GTS status.

Of registreer je om te kunnen reageren.