Rundveehouderij

Nieuws 930 x bekeken

Huidziekte besnoitiose in Zwitserland

Zürich - De Zwitserse Universiteit van Zürich heeft bij geïmporteerde runderen de parasitaire huidziekte besnoitiose aangetroffen. Dit meldt het Zwitserse Bundes Veterinärwesen.

De vier koeien kwamen aan het licht na onderzoek van 400 geïmporteerde runderen eerder dit voorjaar. De koeien waren afkomstig uit landen waar de huidziekte al langer voorkomt.

Besnoitiose wordt veroorzaakt door bloedzuigende insecten in enkele gevallen door huid-huidcontact. Ongeveer 40 procent van de besmette dieren laten daadwerkelijk klinische verschijnselen zien. Van die klinische gevallen sterft uiteindelijk 10 procent.

De eerste ziekteverschijnselen treden tien dagen na besmetting op en  zijn van algemene aard als niet vreten, vermagering en koorts. Verder kan er door vaatwandbeschadigingen oedeem ontstaan.In de tweede ontwikkelingsfase van de besmetting ontstaan de cysten. Deze ontwikkelingsfase treedt vier tot acht weken na besmetting op. De cysten zijn vooral in het oog te zien als witte puntjes op het hoornvlies of als witte puntjes in het slijmvlies van de vulva. Het oedeem trekt weg, waardoor de huid verdikt en rimpelt. Ook kan er kaalheid ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.