Rundveehouderij

Nieuws

Hogere stikstof en fosfaat benuttingen kan

Wageningen- De benutting van stikstof op Koeien & Kansenbedrijven ligt gemiddeld op 37 procent. Daarmee bewijzen ze dat er flinke verbetering van de huidige benutting van het Nederlandse melkveebedrijf mogelijk is.

Die gemiddelde benutting ligt nu op 27 procent. Ook de fosfaatbenutting van de Koeien & Kansenbedrijven ligt met 98 procent een stuk hoger dan de 63 procent van het gemiddelde Nederlandse bedrijf. Het voordeel van een hoge benutting is dat de aanvoer omlaag kan en dat betekent direct een kostenbesparing. Ook is de milieubelasting bij een hoge benutting lager.

Een hoge benutting is geen garantie voor een laag overschot per hectare. Zo zijn er meerdere bedrijven met een stikstofbenutting die rondom 38 procent ligt, maar het overschot varieert van 150 tot iets boven 300 kilo stikstofper hectare. Dit verschil ontstaat omdat de stikstofbenutting opgebouwd is uit de benutting van vee, bodem, mest en gewas (zie tabel). Elk van deze vier draagt in meer of mindere mate bij aan de mineralenbenutting op het bedrijf. Een veehouder kan dus heel hoog scoren op de bodembenutting, maar gelijkertijd matig bij de benutting bij het vee. De deelnemers aan project Koeien & Kansen scoren op alle vier onderdelen iets beter dan het gemiddelde Nederlandse bedrijf.

Tussen de benuttingen per onderdeel op gebied van fosfaat zijn de verschillen vooral aanwezig bij de onderdelen vee en bodem. Voor de onderdelen gewas en mest zijn er geen of zeer kleine verschillen in benutting vastgesteld. Bij fosfaat is de relatie tussen een hoge benutting en een relatief lagere hectareoverschot wat duidelijker aanwezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.