Rundveehouderij

Nieuws 4560 x bekeken 4 reacties

Gruyère doet melkrobot definitief in de ban

Gruyère - De melkrobot is bij de productie van melk voor de Zwitserse Gruyère-kaas voortaan verboden. Dat hebben de coöperatieleden besloten. Slechts een van de leden stemde tegen.

Alleen leveranciers die nu al met een robot werken krijgen tot 2 juli 2022 de tijd om hun melkstal aan te passen. Dat melden Zwitserse media. Sinds 2007 gold al een moratorium op het gebruik van melkrobots voor de Gruyère-productie. Reden daarvoor is dat melk van robotbedrijven een negatief effect heeft op de smaak van de Zwitserse kaas. Voor een reeks Franse en Italiaanse kazen gelden nu al verboden op het gebruik van melkrobots.

Laatste reacties

 • Mels

  ??????????????,hier is iemand gek geworden,en zo niet,mag ik dan een uitleg wat er dan mis is met robotmelk?

 • beeldman
  Panellid

  Ik zou mij voor kunnen stellen dat dit te maken heeft met de zuurtegraad van de melk. Robotmelkers hebben meestal een wat hogere waarde, dit tast de smaak wat aan, zeker bij de 'vette' producten.

 • j.verstraten1

  ik heb al veel franse boeren op mijn bedrijf mogen ontvangen en het 1e wat ze vragen is hoe hoog de zuurtegraad vh melkvet is. Het schijnt dat GEA hier in positieve zin zich onderscheid van de collega's.

 • agratax2

  Zoeken we niet te ver? Zou het kunnen liggen aan de manier van schoonmaken en ontsmetten na iedere melkbeurt, waarbij minimale residuen achterblijven die voor deze speciale kaasbereiding ongewenst zijn? Als de melk inderdaad anders wordt van structuur door robot melken dan moeten we ons afvragen of dit de toekomst is in een tijd waar steeds meer mensen zonder werk komen te zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.