Rundveehouderij

Nieuws 4912 x bekeken 6 reacties

Gemengde reacties op verwerpen vrijstelling boer-boer transport

Ingen/Bleskensgraaf - De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is teleurgesteld dat er geen algehele vrijstelling komt van de verplichte mestverwerking bij de afzet binnen de regio (30 km zone).

LTO Melkveehouderij is juist tevreden dat er geen algehele vrijstelling komt, maar waarschijnlijk wel een soort maatwerk.

Staatssecretaris Henk Bleker van ELI wil geen gehoor geven aan een oproep voor een algehele vrijstelling. 
De NMV wijst er op dat bij een vrijstelling van de verwerkingsplicht binnen een zone van 30 kilometer niet allerlei ingewikkelde regelingen nodig zijn en dat ook veel administratie kan worden voorkomen. Als Bleker geen vrijstelling in het wetsvoorstel wil inbouwen, pleit de NMV voor een drempelwaarde waaronder de verplichte mestverwerking niet geldt. Deze mogelijkheid zit ook in het wetsvoorstel, maar deze moet dan ruim genoeg zijn om bovengenoemde problematiek te voorkomen. Het gros van de melkveehouders met een relatief klein overschot zou hiermee buiten verwerkingsplicht moeten vallen. LTO Melkveehouderij is ook voor een soort drempelwaarde voor bedrijven met een relatief klein overschot, zegt voorzitter Kees Romijn. Daarnaast wil hij vrijstellingen voor bedrijven die hun overschotmest regionaal kunnen afzetten. Deze regionale afzet moet echter worden gezien als minder vrijblijvend dan een afzet binnen een zone van 30 kilometer. "Want dat is in sommige gevallen bijna internationale afzet," stelt Romijn. Samen met het ministerie van ELI is LTO Nederland echter al hard op weg hier werkbare afspraken over te maken, zegt hij. De melkveehouderijvoorzitter verwacht hier later dit jaar meer definitieve afspraken over te maken met het ministerie.

Laatste reacties

 • agratax2

  Mest zal leiden tot bedrijfsvergroting via samenvoegen van dierhouderij en grondgebonden landbouw. Wat de markt niet lukt zal de wetgever wel lukken, LPG vorming omdat andere oplossingen te duur en dus onmogelijk zijn. De signalen zijn er, mest op eigen land geen verwerking, uitbreiden via land koop steeds moeilijker, banken zitten op hun geld.

 • Mels

  En dit zal weer de productie in diverse sectoren beperken.waar haal ik nu volgend seizoen de varkensdrijfmest vandaan?die wil ik wel graag hebben.

 • putten

  aan mels,
  even bellen voor mest is voldoende denk ik,het is maar de vraag wat de vergoeding voor dit kwaliteits produkt is.

 • melkkoeienboer

  euros bij de mest bijkrijgen is dan wel afgelopen

 • ikkethuis

  melkkoeienboer, het verwerken kost ook geld, dus minimaal dit er bij. Bij het verwerken is de afzet ook nog een probleem dat opgelost moet worden.

 • jvanhorssen

  jaja maar als mest bewerkt is is het gewoon kunstmest dat ook ieder jaar duurder wordt

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.