Rundveehouderij

Nieuws 1770 x bekeken 4 reacties

Geen 'megastallen' Steenwijkerland

Steenwijkerland - De gemeente Steenwijkerland wil geen 'megastallen' meer in het buitengebied. De gemeenteraad heeft hiertoe een voorbereidingsbesluit genomen over een nieuw bestemmingsplan. Bouwaanvragen die daarmee strijdig zijn worden voorlopig niet gehonoreerd. Dit meldt de Steenwijker Courant.

Op dit moment heeft volgens de krant een investeerder plannen om op een bestaande locatie een melkveebedrijf voor minstens 1.000 koeien te bouwen. In het nieuwe plan zou dat dus geen optie zijn. Het nieuwe bestemmingsplan geldt overigens alleen voor nieuwe bouwaanvragen. Dit plan moet, als het aan de gemeente ligt, uiterlijk juni 2013 vastgesteld zijn.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waarom stal grootte / aantal dieren koppelen aan de grond nodig om de mest af te zetten? Voorkomt veel gelul over wat is nu groot en wat moet de uiterste grens zijn en hoe in passen in landschap. Of erger mag in de weidse polder de stal groter zijn dan op het kleinschalige oude land?

 • joannes

  Dit is gewoon een vorm van het afschuimen van de vette marge, tov van de wereldmarkt prijs, die de nederlandse melk markt nog heeft, en dat natuurlijk, met een kapitaal verstrekker die in zijn portefeuille agrobusiness moet hebben of zoiets. Het is het profiteren van de exportpositie die Nederlandse boeren in coöperatief hebben opgebouwd in de jaren. De kosten kant van zoiets: de kleinere boeren worden uit de markt gedrukt en natuurlijk de platte lands gemeenschap. Een typische VVD actie voor het maximaliseren van de winst voor het individu ten koste van de gemeenschap, en vooral het benutten van het oprekken van regels!

 • Koeienboer

  @joannes: Misschien kunt u uw reactie iets duidelijker formuleren?

 • joannes

  De nederlandse zuivel supply chain heeft een uitstekende wereld wijde infrastructuur, eea door de meer dan 100 jarige cooperatieve structuur met de laatste fusies als kroon. Alles is geconcentreerd! De gemiddelde boer is relatief op leeftijd en ziet geen toekomst mogelijkheden met de smalle marges in relatie tot zijn productiviteit. Water genoeg. De Melk Quota gaan verdwijnen! Productie grond is relatief waardevast en zeker inflatie bestendig! Introduceer groot bedrijf methodieken en verhoog de productiviteit van de melk veehouderij en je kan minstens 10 jaar melken voor relatief hoge prijzen zonder enig risico. Geen risico op overproductie ivm de boeren die moeten stoppen, Geen risico op grondprijzen ivm de schaarste en mogelijk natuurbeleid. Productiviteit verhoging dmv gebouwen, dieet, genetica, management, machinerie, enz,, alles is al uitgevonden zie bv de US, Saoedi Arabie, .... Koeien continu op stal met minimaal 9000 ltr/jr. De kosten liggen in de snelle (gedwongen) verandering van de plattelands gemeenschap. 1 bedrijf ipv 10 kleinere. Kleinere met hun gezin en toeleveranciers. De inefficieëntie heeft ook zijn sociale voordelen. Velen kunnen een eervol bestaan vinden in plaats van enkele die gesteund met groot kapitaal de wereld denken te veranderen in hun voordeel. Een voordeel waarvoor als basis de bestaande structuur en (coöperatieve toeslag)regels gelden, men hoeft alleen maar een paar politieke medestanders vinden die er een belang in gaan ¨krijgen¨ of zien!

Of registreer je om te kunnen reageren.