Rundveehouderij

Nieuws

GD signaleert veel problemen met rode lebmaagworm

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt schapenhouders voor infectie van Haemonchus ofwel de rode lebmaagworm.

De gezondheidsdienst signaleerde dit jaar al vroeg (begin april) strefte bij volwassen schapen als gevolg van de rode lebmaagworm. Normaal gesproken zorgt deze worm vooral in de maanden juli en augustus voor veel problemen en dan ook nog eens vooral bij lammeren.

Piet Vellema van de GD heeft het idee dat het probleem in de afgelopen jaren groter is geworden. Als mogelijke oorzaken noemt hij toenemende resistentie tegen wormmiddelen en milde winters, al was van dit laatste het afgelopen seizoen geen sprake. Toch is het volgens hem mogelijk de parasiet met bestaande middelen op een goede manier te bestrijden. Het feit dat de worm overwintert als larve, in oude schapen en vrijwel niet buiten de gastheer, biedt volgens hem kansen. Hij adviseert schapen te weiden op land waar minimaal drie maanden geen runderen, geiten of schapen hebben gelopen. Voordat de schapen naar buiten gaan doen veehouders er goed aan de dieren te ontwormen zodat ze schoon zijn. Door de schapen in de periode 1 juli tot 1 september elke twee weken te verweiden kan de opname van infectieuze larven zoveel mogelijk worden voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.