Rundveehouderij

Nieuws 3879 x bekeken

FrieslandCampina wil maatregelen op Duitse markt

Amersfoort - FrieslandCampina studeert op diverse opties om het rendement van de zuivelactiviteiten in Duitsland te verhogen.

Wat de uitkomst daarvan zal zijn, valt nog volstrekt niet te zeggen. Feit is wel dat er iets moet gebeuren om de rendementen te verbeteren.

Dit zegt een woordvoerder van het bedrijf in reactie op geruchten dat nog een fabriek zou worden gesloten. FrieslandCampina heeft momenteel nog 4 productielokaties in Duitsland: in Keulen, Schefflenz, Heilbronn en Gütersloh. Eerder werd al besloten om vestigingen in Elsterwerda, Kalkar en Berlijn af te stoten. Volgens de geruchten zou de fabriek in Keulen nu op de nominatie staan om te worden gesloten.

FrieslandCampina wil dat niet bevestigen. "Elk woord over een vestiging of concrete maatregelen is er één te veel," stelt de woordvoerder.

Duidelijk is dat FrieslandCampina niet tevreden is met de geboekte rendementen op de Duitse markt, met name in het segment van de dagverse zuivel. Het laatste jaarverslag van het zuivelconcern is daar duidelijk over. De prijsconcurrentie is moordend. Ook veel andere zuivelbedrijven in Duitsland zuchten onder de enorme prijsdruk, die grotendeels het gevolg is van de macht van de Duitse supers. Milchunion Hocheifel, dat nu naar Arla gaat, had er veel last van, Hochwald klaagt er over bij de presentatie van de jaarcijfers 2011 en het Noord-Duitse DMK doet hetzelfde. Op de Duitse markt is volgens hen niets te verdienen. Het Scandinavische Arla probeert dit probleem te omzeilen door sterk te expanderen op de Duitse markt. Wat FrieslandCampina gaat doen moet nog echt duidelijk worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.