Rundveehouderij

Nieuws 809 x bekeken 1 reactie

Franse bond bezorgd over abrupt stoppen ophalen melk

Parijs – De Franse bond van melkveehouders FNPL is bezorgd over het toenemend aantal gevallen waarin een melkbedrijf abrupt stopt met het ophalen van de melk bij haar leveranciers.
"Dat schept een ernstige situatie waar de melksector als geheel een antwoord op moet vinden," aldus de bond in een verklaring.
Volgens de FNPL neemt het plotseling stopzetten van de melkafname in verschillende delen van Frankrijk de laatste tijd zorgwekkende vormen aan. "Er zijn talrijke voorbeelden van bedrijven die besluiten om om economische redenen op een abrupte manier met het ophalen te stoppen. In een aantal gevallen gebeurt dat wegens het faillissement van het betrokken zuivelbedrijf."
De bond denkt dat een simpel beroep op de solidariteit binnen de sector niet voldoende meer is. "De oorzaak is vooral een gebrek aan strategie op lange termijn bij onze melkbedrijven in een snel veranderende wereld. Zij zijn niet in staat om de juiste vragen te stellen rond hun productmix of hun perspectief in de export. Dat betekent dat de sectororganisaties de krachten en zwakheden van de verwerkers diepgaand moeten gaan onderzoeken."

Eén reactie

  • halbe

    Het is inderdaad schrikken als je fabriek stopt met het ophalen van de melk. Maar het zijn ook krokodilletranen van de FNPL, want zij hebben jarenlang meegewerkt dat er quota gingen naar de gebieden waar melkveehouderij al erg moeilijk is vol te houden zonder te kijken naar de levensvatbaarheid van de sektor. De verwerking en afzet was de taak van de fabrieken en daar hoefden de melkveehouders zich niet druk om te maken. Melkveehouders hier zien de coöperatie niet als het verlengstuk van hun bedrijf en zijn niet bereidt daar in te investeren. Het zijn dan ook vaak de kleine coöperaties die in de problemen zijn. De grootste coöpertie Sodiaal heeft al gezegd dat zij niet bereidt is om noodleidende fabrieken te hulp te schieten. 'Wij zijn geen bezemwagen om de achterblijvers op te vegen' werd er gezegd.
    Overigens zijn veel zuivelondernemingen niets meer dan inkooporganisaties die de melk direkt weer doorverkopen. Veel van dat soort contracten worden nu niet meer verlengd en dan zijn de melkveehouders in de problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.