Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Eyes on Animals ziet Leeuwarder markt als voorbeeld

Leeuwarden - De veemarkt in Leeuwarden is vanuit oogpunt van dierenwelzijn een van de betere veemarkten in Europa. Dat schrijft dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals in een bericht aan de Europese Commissie en de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA).

Schendingen van het dierenwelzijn, zoals in 2006 nog aan de orde met slachtkoeien, zijn niet meer geconstateerd. De veemarktorganisatie en handelaren weten hoe ze moeten handelen. Het vee heeft genoeg ruimte, drinken en voer. Wel komt het nog voor schapen en kalveren bij het verhokken of inladen in de vrachtwagen aan de staart worden opgetild. "Bij te langzaam lopende koeien wordt de staart wel eens gedraaid, erg pijnlijk", zo zegt Eyes on Animals. In de gevallen waarin dat is geconstateerd, waren soms andere mensen dan veemarktpersoneel en handelaren betrokken, bijvoorbeeld chauffeurs.

Eyes on Animals bezocht vorige maand zowel de schapen-, kalver-, als de slachtkoeienmarkt en stelde vast dat veel ten goede is veranderd op de Leeuwarder markt. Duidelijk is dat dierenwelzijn nu veel meer aandacht krijgt, aldus de dierenrechtenorganisatie.

Eén reactie

  • info48

    Een groot compliment voor de organisatie en deelnemers van de Leeuwarder veemarkt!
    Ondanks dat de sector en organisatie's zoals Eyes on Animals dezelfde intensie's hebben ( hoog niveau dierwelzijn) is de benadering en beleving nogal eens verschillend, m.i. grotendeels veroorzaakt doordat 'de sector' beter in staat is om met de dieren te 'praten' dan vele organisatie's die hun basis in de steden hebben, denkend dat je niet kunt communuceren met de dieren en hun kunt vragen wat het dier wil.
    Staart draaien als prikkel een onwillige koe in beweging te krijgen te kwalificeren als erg pijnlijk is hier een klein voorbeeldje van. de pijngrens van een koe is duidelijk (uit 50 jarige ervaring met koeien) anders dan van mensen.
    Voor de veehouders, handelaren en vervoerders is het van levensbelang te WETEN wat de koe wil......inderdaad anders kost het geld............gelijktijdig kunnen kunnen we vaststellen dat we ons niet met dieren bezig moeten houden om een rijk en gemakkelijk leventje te hebben, het is een levenswijze! omdat we van de dieren en de natuur houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.