Rundveehouderij

Nieuws 670 x bekeken 2 reacties

Duizenden Britse melkveehouders bij actie-bijeenkomst

Londen - Meer dan 3.000 Britse melkveehouders hebben woensdag in Londen deelgenomen aan een demonstratie tegen de dalingen van de melkprijzen.

’We hebben er genoeg van, de maat is vol, ik heb nooit zoveel frustratie en woede meegemaakt als de laatste weken,’’ aldus Mansel Raymond, vice-voorzitter van de National Farmers Union (NFU).

Raymond en andere sprekers benadrukten dat de schuld vooral ligt bij de grote supermarkten die melk willen verkopen onder de productiekosten. ‘’Winkeliers, koop geen melk meer van zuivelbedrijven die hun boeren niet minstens de productieprijs betalen,’’ aldus de NFU-voorman. De bijeenkomst werd ook toegesproken door staatssecretaris voor landbouw Jim Paice en door David Handley, leider van de actiegroep Farmers for Action.

Britse melkveehouders willen vooral af van 'de tirannie van de eenzijdige prijsbepaling'. In eerste instantie eisen ze dat ze hun contract binnen drie maanden op kunnen zeggen als hun melkafnemer de melkprijs verlaagt. Die bepaling zou dan opgenomen moeten worden in de vrijwillige gedragscode waarover de zuivelsector momenteel onderhandelt.

Laatste reacties

  • joannes

    Een voorbeeld van machts misbruik. Melk verwerkers binden de leveranciers met strakke contracten waarin ze indirect vastleggen: vertrouw ons maar voor de opbrengst! Vervolgens gaan ze met de distributeurs handelen, die maar enkele leveranciers hebben. Vaak zijn het aantal leveranciers ivm locatie en de afstanden beperkt en dan moet er onderhandeld worden over de prijs. Als referentie nemen ze natuurlijk de Internationale marktprijzen en vervolgens moeten ze allerlei extra´s en minnen daarop toepassen. Daar komt dan bij, dat het vaak managers zijn, die uit dezelfde opleiding gerecrutreerd zijn dus: vriendjes ! (Dezelfde taal) Het is toch meer dan logisch dat de boeren in dit soort processen ¨er tussen¨ genomen worden. De EU en de Nederlandse Mededingings wet zou deze contracten eens kritisch moeten doornemen. De prijzen zijn ¨op zeker¨ geen resultaat van vrije marktwerking! Overigens in Frankrijk hebben ze dezelfde problemen. Ik begrijp het wel want de kapitaals investeringen zijn hoog maar jaren je leveranciers uitknijpen gaat te ver.

  • hobbyboer

    jammer dat die engelse boeren meer voor hun melk wilen hebben. de engelsen. net als de nederlander wil maar dol graag af van het quota systeem dat de meeste boeren tot nu toe een aardige stuiver meer geeft. ze willen allemaal naar een vrijere markt en in een vrije markt mogen afnemers de aanbieders altijd een beetje, of heel veel, uitknijpen. ik zoe zeggen niet zeuren maar nog meer melken totdat je als enigste over geblijft dan mag je ook doen wat je wilt. we wten allemaal wel dat het nooit zover zal komen, want dan staat de mededingings wet wel paraat.

Of registreer je om te kunnen reageren.