Rundveehouderij

Nieuws 2010 x bekeken

Chlooramphenicol in stro kalverhouders

Zoetermeer – Bij twee vleeskalverbedrijven is vorig jaar de verboden stof chlooramphenicol (CAP) gevonden in stro dat werd gebruikt als ruwvoer.

Dit meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV) in de jaarrapportage Monitoring Kritische Stoffen (MKS) kalveren 2011. CAP is in het verleden veel gebruikt als verboden groeibevorderaar.

Of het middel toevallig in het stro terecht is gekomen of niet, is nog in onderzoek. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dat zal waarschijnlijk uitlopen in een boete en/of een rechtzaak.

In het kader van de IKB-regelgeving stelt het PVV overigens voor om het gebruik antibiotica verder terug te dringen. Vorig jaar werd het gebruik van cefalosporinen beperkt, nu wordt het geheel verboden, is het voorstel. Uit de antibioticaregistratie bleek dat inzet ervan in de praktijk nauwelijks of niet effect heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.