Rundveehouderij

Nieuws 642 x bekeken

Chinezen in opmars maar Westen domineert

Utrecht – Westerse bedrijven domineren de ranglijst van werelds grootste zuivelondernemingen, maar de Chinezen zijn in opmars.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Rabobank van werelds grootste zuivelbedrijven.

De lijst wordt nog steeds aangevoerd door het Zwitserse Nestlé. Met haar zuivelactiviteiten realiseerde de onderneming over 2011 een omzet van 18,6 miljard euro. Het bedrijf wordt gevolgd door het Franse Danone met een omzet van 14 miljard. De opvallendste wijziging in de bovenste regionen is het stuivertje wisselen van Fonterra en Lactalis. De Franse zuivelonderneming is, na het overnemen van Parmalat en Skånemejerier, haar Nieuw-Zeelandse concurrent voorbijgestreefd.

FrieslandCampina volgt genoemde bedrijven, net als vorig jaar, op plek vijf met een omzet van 9,7 miljard euro. Unilever, waarvan de zuivelomzet door de Rabobank wordt geschat op 5,2 miljard euro, staat op plek 11 (in 2011 plek 10).

Het Chinese Yili heeft zich in het afgelopen jaar het snelst een weg naar boven geworsteld. De onderneming is maar liefst vier plekken opgeschoven naar plek 15 met een omzet van 4,2 miljard euro. Ook Mengniu heeft haar activiteiten uitgebreid. Dit zuivelbedrijf is met een omzet van eveneens 4,2 miljard euro twee plaatsen gestegen naar plek 16. De ondernemingen profiteren van de groeiende afzetmogelijkheden in eigen land.

Opvallend is dat de eerste negen bedrijven op de ranglijst uit het Westen afkomstig zijn. Pas op plek 10 (in 2011 plek 12) staat het Japanse Meiji met een omzet van 5,3 miljard euro. Nieuwkomers in de top-20 zijn het Duitse Müller met een omzet van 3,3 miljard euro (plek 18), en het Amerikaanse Land O’Lakes met een omzet van 3,1 miljard euro (plek 20).

Of registreer je om te kunnen reageren.