Rundveehouderij

Nieuws 757 x bekeken

Burgerinitiatief welzijnswetgeving koeien van de baan

Den Haag - Het Europees Burgerinitiatief (EB) voor welzijnswetgeving voor melkkoeien is van de baan. Dat meldt dierwelzijnsorganisatie WSPA, een van de initiatiefnemers. Het EB blijkt volgens de WSPA vooralsnog ongeschikt als nieuw democratisch instrument om burgers meer zeggenschap te geven in Europese besluitvorming.

Het eerste EB is volgens de WSPA kopje onder gegaan door bureaucratische regelgeving in Brussel. Functionele problemen en hoge kosten en risico's maakten volgens een woordvoerder dat de initiatiefnemers de stekker uit het burgerinitiatief trokken.

"Het is niet gelukt om een democratisch gat in de EU te dichten. Er wordt de burger een fopspeen voorgehouden. De burger blijft op deze manier ver van Brussel af staan."

De Supporting Better Dairy campagne wordt gesteund door ijsmaker Ben & Jerry's, World Society for the protection of Animals (WSPA) en Compassion in World Farming (CIWF). Doel is om mensen bewust te maken van een verslechterend welzijn van melkkoeien in de EU. Vanwege het ontbreken van Europese wetgeving voor het welzijn van 23 miljoen melkkoeien verschillen de omstandigheden van melkkoeien binnen de EU sterk, met volgens de organisaties als gevolg nogal wat koeien met gezondheidsproblemen zoals uierontsteking en klauw- en pootproblemen. Beschermende Europese regelgeving zou dit  moeten tegengaan.

Het feit dat het EB van de baan is wil niet zeggen dat genoemde organisaties zich niet langer sterk maken voor hun doel. Initiatiefnemers blijven op andere manieren campagne voeren voor een beter welzijn van Europese melkkoeien. Supporting Better Dairy pleit er bij de Commisie voor om het EB te heroverwegen en beter toegankelijk te maken. De initiatiefnemers zullen opnieuw overwegen een EB in te dienen als alle problemen door de Europese Commissie zijn opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.