Rundveehouderij

Nieuws

Brussel vraagt Fransen uitleg over individuele ‘superheffing’

Parijs - De Europese Commisssie heeft Frankrijk om uitleg gevraagd over het daar geldende systeem van de individuele superheffing op de melkproductie. Brussel heeft ook aangekondigd te onderzoeken of de vorig jaar van kracht geworden Franse wet op de landbouw in overeenstemming is met de Europese maatregelen op zuivelgebied.

De Europese wet schrijft onder meer verplichte contracten tussen melkveehouders en hun afnemers voor.

In Frankrijk krijgen melkveehouders die over hun quotum heen gaan een heffing opgelegd ook al wordt het nationale quotum niet overschreden. Het probleem, dat de Franse melkveehouders al jaren ergert, is in Brussel aangekaart door een aantal Franse organisaties van landbouwbedrijven.

De directeur-generaal landbouw van de Europese Commissie heeft Parijs daarop per brief om opheldering gevraagd. Frankrijk krijgt daarbij twee maanden de tijd om uitleg te verschaffen. Als dat antwoord niet afdoende is, dan stapt de Commissie naar het Hof van Justitie.

Of registreer je om te kunnen reageren.