Rundveehouderij

Nieuws 2058 x bekeken 4 reacties

Britse minister wil spoedoverleg over melkprijs

Londen – De Britse minister voor plattelandszaken Caroline Spelman en haar staatssecretaris voor landbouw Jim Paice gaan begin volgende week met alle betrokkenen in de melkwereld, waaronder ook de supermarkten, overleggen over de crisis rond de melkprijzen.

Dat overleg volgt op een reeks blokkades van melkfabrieken waar steeds honderden melkveehouders op af kwamen. Inmiddels heeft na de Co-op ook supermarkt Morrisons aangekondigd de melkprijs voor de haar leverende boeren te verhogen.

De bewindslieden maken zich steeds meer zorgen dat de voorspelde melktekorten door een uittocht van melkveehouders uit gaan komen. De boeren stellen dat ze door de recente dalingen van de melkprijs onder de kostprijs moeten werken en dat velen daarom met melkvee zullen moeten stoppen.

De actievoerende boeren, onder leiding van Farmers for Action maar met nadrukkelijke steun van de boerenbonden, richten zich daarbij opvallend genoeg niet op de grote supermarkten die veelal als ‘schuldige’ voor de recente golf melkprijsdalingen worden aangewezen maar kiezen voor de grote zuivelbedrijven zelf die de dalingen van de melkprijs willen doorvoeren.

Laatste reacties

 • agratax2

  Is dit het gevolg van het heilige geloof in één melkprijs voor de hele wereld? Dat dit te gebeuren stond had een ieder op zijn vingers kunnen na tellen, er zijn al vele industrieën deze weg gegaan de afgelopen 40 jaar. Mede door dit wereld markt gebeuren zitten we met weg gesaneerde industrieën en bij behorende werkeloosheid. Nu wil Engeland ingrijpen door een hogere melkprijs, zou dit lukken, laat de Europese commissie dit goed? Hier is dan sprake van prijsafspraak of moet ik het kartel vorming noemen. Beide is bij wet op de mededinging verboden.

 • Richard uit de grensstreek

  Ik dacht dat er wel meer sectoren onder de kostprijs moeten werken.Een goed inkomen kun je alleen krijgen met productie afspraken.Anders wordt het hard werken net zolang tot het brood van de tafel opgegeten is.

 • agratax2

  Richard. Waarom kopen de Chinezen op dit moment de halve wereld op? Ja wij hebben al ons geld besteed aan goedkoop Chinees spul en zijn dan ook uit gekocht als het gaat over grondstoffen voor de lange termijn.

 • koestal

  dit komt door de NMA,hierdoor kunnen de supermarkten boeren tegen elkaar uitspelen ,boeren hebben nauwelijks macht

Of registreer je om te kunnen reageren.