Rundveehouderij

Nieuws 322 x bekeken

Britse melkveehouders in crisisoverleg

Stafford – Vertegenwoordigers van melkveehouders uit heel Groot-Brittannië komen vandaag, woensdag, in Stafford bij elkaar voor crisisoverleg over de scherpe daling van de melkprijzen.

De boeren zijn woedend over die dalingen die velen van hen zeker 50.000 euro per jaar aan inkomsten kosten. Actiegroep Farmers for Action probeert de melkveehouders intussen warm te krijgen voor daadwerkelijke acties bij de melkfabrieken en de supermarkten.

Het crisisberaad zal onder meer worden toegesproken door de voorzitter van de sectie melkvee bij de National Farmers Union, Mansel Raymond. Hij bekritiseerde eerder de daling van de melkprijs met 1,7 tot 2 pence (2,12 tot 2,5 eurocent) bij Wiseman, Arla en Dairy Crest in felle bewoordingen. Zijn collega Gary Mitchell van de Schotse boerenbond heeft de melkveehouders opgroepen ‘hun inkoper en hun vertegenwoordigers in het bestuur op de prijsdalingen aan te spreken’. Ook staatssecretaris van landbouw Jim Paice heeft kritiek geleverd en de prijsdalingen ‘zwaar teleurstellend’ genoemd.

Voorman David Handley van Farmers for Action heeft gewaarschuwd ‘dat we weer de straat op gaan om deze prijsverlagingen te bestrijden’. Handley wil de acties vooral richten op supermarkt Asda dat volgens hem met voortdurende aanbiedingen met en prijsverlagingen voor melk de voornaamste schuldige is. Asda verkoopt al weken twee plastic containers met elk vier pints melk voor twee pond. Omgerekend betekent dat iets meer dan 4,5 liter melk voor €2,50.

Of registreer je om te kunnen reageren.