Rundveehouderij

Nieuws 1999 x bekeken 1 reactie

Brits Wyke Farms waarschuwt voor melktekort

Somerset – Het Britse kaasbedrijf Wyke Farms verhoogt de melkprijs per 1 augustus met een halve pence ofwel 0,63 eurocent per liter.

Wyke Farms waarschuwt dat er tekorten in de melktoevoer dreigen als de grote zuivelbedrijven de door hen aangekondigde prijsverlagingen niet op zijn minst terugdraaien.
Wyke Farms, naar eigen zeggen het grootste onafhankelijke kaas- en zuivelbedrijf van Groot-Brittannië, maakt vooral cheddar-kaas onder eigen naam die niet alleen in eigen land maar ook in supermarkten in Frankrijk, België en andere landen te koop is. Het bedrijf zegt de melkprijs te verhogen "in reactie op de moeilijke omstandigheden als gevolg van het buitensporige weer".

Directeur Richard Clothier: "Wij zien in dat de boeren onder grote druk staan doordat het ruwvoer niet groeit door de extreme weersomstandigheden. We hopen dat de boeren het geld zullen gebruiken om wintervoer te kopen want het is steeds duidelijker aan het worden dat het voor velen moeilijk zal worden om hun koeien de komende maanden te voederen."
Wyke Farms zal de melkprijs de komende tijd maandelijks beoordelen. Het bedrijf doet daarbij een beroep op haar afnemers "om het belang van de prijsverhoging te erkennen". Clothier: "Ik doe een dringend beroep op de andere verwerkers om ons voorbeeld te volgen en hun melkprijs te verhogen. Anders dreigt de Britse melkproductie de komende maanden in gevaar te komen. De boeren zijn zich uitstekend bewust van de problemen maar het lijkt er op dat de rest van de wereld niet inziet hoe groot die problemen rond het ruwvoer zijn."

Eén reactie

  • joannes

    Er is een bedrijf bang aan het worden dat zijn luxe cheddar-kaas uit de markt geprijst wordt als de koude sanering onder de boeren doorzet. Gelukkig voor de kleinere familiebedrijven herkent dit bedrijf het probleem want de sanering zou tot resultaat hebben dat alleen de ¨laagste kostprijs¨ bedrijven de superwinsten scoren wanneer er zodirect te veel wordt geslacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.