Rundveehouderij

Nieuws 1643 x bekeken 2 reacties

Brits Co-op verhoogt melkprijs

Londen – De Britse winkelketen Co-op gaat de haar leverende melkveehouders een hogere prijs betalen. Co-op reageert daarmee op de blokkades van melkfabrieken die donderdagavond zijn begonnen en ook gisteravond zijn doorgegaan.

De Co-op, die vele honderden winkels telt, stelt dat "het het belang van een duurzame toekomst voor de Britse melkveehouders zeker wil stellen". De cooperatieve groei betaalt haar vaste melkleveranciers altijd al een premie bovenop de standaardprijs en zet daar nu een paar cent bovenop.

De National Farmers Union, die de protestacties steunt, noemt het besluit een positieve stap. Eerder al deelde de gespecialiseerde kaasfabrikant Wyke mee haar melkprijs te verhogen en niet te verlagen, zoals alle grote Britse zuivelbedrijven wel doen.
De melkveehouders zetten hun protestacties tegen die verlagingen voort. Nadat donderdag enkele uren lang drie melkfabrieken waren geblokkeerd gebeurde hetzelfde vrijdagavond bij twee andere productielokaties. Daardoor konden de tankwagens met melk uren lang het terrein niet op of af. Volgens actiegroep Farmers for Action waren opnieuw honderden boeren met enkele tientallen tractoren op de acties afgekomen. Daarnaast heeft minister van financiën George Osborne zich aan een eerdere afspraak gehouden door op bezoek te gaan bij een melkveehouder in zijn kiesdistrict om de problemen rond de melkprijs te bespreken.

Laatste reacties

  • agratax2

    Wordt dit het begin van een meer nationaal landbouwbeleid in GB of volgen andere landen dit voorbeeld en negeren de inkopers de goedkopere wereldmarkt om de eigen productie in de benen te houden? Willen misschien de supermarkten niet afhankelijk worden van voedsel import, nu de rijke Chinezen hun voedsel tekorten aanvullen via allerlei ruil contracten met de leveranciers van landbouwproducten die kapitaal nodig zijn om hun productie te moderniseren?

  • joannes

    @agritax1, dit is mogelijk het begin! Want op het moment dat de supermarkten, de logistieke specialisten, erachter komen dat lokaal geproduceerde melk goedkoper is ivm de afstanden, zullen ze het niet riskeren om hun leveranciers uit te hongeren met een internationale markt prijs. En.... consumenten hebben geen interesse in melkpoeder. Dit betekent niet dat NL uit de gevarenzone is, want er moet te veel geëxporteerd worden bij de huidige overproductie. Overigens de NL consumptie van melk / hoofd is de afgelopen 10 jr gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.