Rundveehouderij

Nieuws

Antistoffen tegen wormen op tweederde melkveebedrijven

Deventer - De melk van twee op de drie bedrijven die deelnemen aan tankmelkonderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bevat antistoffen tegen leverbot-, maagdarmworm of longworminfecties.

Het is een toenemend probleem. Volgens de GD zijn er twee hoofdoorzaken. Kalveren staan steeds vaker op stal of op een opfokbedrijf zonder weidegang. De natuurlijke immuniteit ontbreekt als vaarzen de wei in gaan, aldus GD-dierenarts Menno Holzhauer. Daarnaast is de aanpak van wormen niet altijd effectief. In totaal doen ruim 2.100 bedrijven mee aan het tankmelkonderzoek.

Op tweederde van de onderzochte bedrijven zijn afweerstoffen tegen maagdarmwormen aangetoond. Het zijn recente infecties, aangezien de dieren de afweerstoffen tot een half jaar in de melk uitscheiden. In augustus 2011 bevatte de melk van 12 procent van de bedrijven bovendien veel afweerstoffen tegen longwormen. In oktober liep dat op naar 19 procent. Veel afweerstoffen duiden er op dat een groot deel van de koppel last heeft van zo’n infectie.

Op ruim een kwart van de melkveebedrijven zijn veel afweerstoffen tegen leverbot aangetoond. Dit was niet alleen in de gebieden waar leverbot doorgaans veel voorkomt, maar ook in Gelderland en Noord-Brabant.

De drie worminfecties zijn de meest voorkomende en schadelijke varianten in de melkveehouderij. Om infecties effectiever te bestrijden geeft Holzhauer het advies niet zomaar koppels te behandelen. Behandelen is effectiever na onderzoek op infecties, bij individuele dieren. Natuurlijke immuniteitsopbouw voorkomt resistentie goeddeels en is effectiever.

Of registreer je om te kunnen reageren.