Rundveehouderij

Nieuws 6206 x bekeken 1 reactielaatste update:30 jul 2012

A-Vlees stopt eind juli

Amsterdam - Kalverslachterij A-Vlees in Amsterdam stopt per 31 juli met al haar activiteiten. Het besluit is vrijdag aan het personeel meegedeeld. Voor de 15 medewerkers is inmiddels ontslag aangevraagd.

Per week slachtte A-Vlees volgens interim manager Gerrit Wijnne zo’n 700 kalveren. In Nederland worden gemiddeld ruim 28.000 kalveren per week geslacht, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In het voorjaar van 2010 namen Arie-Jan van Dam, Gert van Beek en Frans Vermeulen de besloten vennootschap over van Piet Leendertse. De NMZ-groep, waarin de drie ondernemers met drie collega-handelaren zijn verenigd, was niet bij de overname betrokken.

A-Vlees had in dat jaar al een moeilijke periode achter de rug en de nieuwe aandeelhouders hebben met financiële injecties en het opvoeren van de productie geprobeerd de rendementen van de onderneming te verbeteren.

De benodigde aantallen slachtkalveren om tot voldoende rendement te komen, bleken echter op deze locatie niet gehaald te worden. Mede door moeilijke marktomstandigheden bleef de afzet achter en stond de cash flow onder druk. Vooral de vraag in Zuid-Europa is vanwege de economische problemen sterk afgenomen. Het doen van gewenste uitbreidingsinvesteringen was volgens de aandeelhouders geen verantwoorde keuze.

Dit heeft ze doen besluiten de activiteiten te beëindigen. Zij benadrukken dat geen sprake is van een faillissement, maar van een beëindiging op eigen initiatief. A-Vlees heeft geen betalingsachterstanden aan derden, belastingdienst of personeel.

Wijnne maakt duidelijk dat het moeilijk is voor een kleine speler op de markt, maar geeft aan dat de aandeelhouders ook de pech hebben gehad in moeilijke marktomstandigheden van start te zijn gegaan. Ondanks het feit dat de kalveren zonder moeite zullen worden overgenomen door andere partijen ziet Wijnne het als een verlies voor de markt dat A-Vlees ophoudt te bestaan. “We denken dat het altijd goed is als er meerdere spelers op een markt zijn.”

Robert Bodde en Jan Willem Veldman

Eén reactie

  • John*

    kijk zo kan het ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.