Rundveehouderij

Nieuws 1438 x bekeken

72 procent melkveehouders heeft antistoffen Q-koorts

Bilthoven – Bijna driekwart van de melkveehouders en hun gezinsleden is ooit besmet geweest met Q-koorts. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren, LTO Nederland en twee ziekenhuizen.

In het landelijke onderzoek Q-Vive zijn bij 72 procent van de gezinsleden op melkveebedrijven antistoffen tegen Q-koorts aangetroffen. Bij 2 procent van de mensen werd een recente infectie geconstateerd, of is ooit Q-koorts vastgesteld door een arts. Dit ligt beduidend lager dan bij geitenhouders, waar 13 procent ziekteverschijnselen van Q-koorts heeft gehad. Het onderzoek werd gedaan bij 309 melkveebedrijven en 755 bewoners van melkveebedrijven.

Uit de studie blijkt tevens dat het rundvee op 82 procent van de bedrijven ooit besmet is geweest met Q-koorts. In de tankmelk van deze bedrijven werden antistoffen gevonden. Op 19 procent van de bedrijven was de Q-koortsbacterie aanwezig tijdens het onderzoek. Het gaat hierbij om een andere variant van de Coxiella Burnetii-bacterie dan bij de grootschalige Q-koortsepidemie bij mensen die gerelateerd is aan de geitenhouderij.

Onderzoekers constateren dat er een verband is tussen het management op veebedrijven en een Q-koortsbesmetting. De kans op Q-koorts wordt vergroot als er vee wordt aangekocht van andere bedrijven. Het naleven van hygiëne-maatregelen, bijvoorbeeld bij het afkalven, en het gebruik van een melkrobot verkleinen de kans op Q-koorts.

Het RIVM adviseert algehele hygiëne-maatregelen na te leven om besmetting van veehouder, personeel en gezinsleden zo laag mogelijk te houden. Aanvoer van vee van meerdere bedrijven wordt sterk afgeraden.

Of registreer je om te kunnen reageren.