Rundveehouderij

Nieuws 4435 x bekeken 56 reacties

'Zuivel reduceert risico op hart- en vaatziekten'

Court-St-Etienne - Hoewel vaak beweerd wordt dat het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren in zuivelproducten gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, tonen recente analyses aan dat een hoge melkinname geassocieerd kan worden met een gereduceerd risico op deze ziekten. Dat zei de Deense professor Arne Astrup tijdens de jaarvergadering van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie.

Professor Astrup is dokter en tevens hoofd van het departement Humane Voeding van de faculteit Wetenschappen aan de universiteit van Kopenhagen. Hij pleit ervoor om negatieve eigenschappen van een bepaalde voedingsstof op de gezondheid niet langer te extrapoleren naar een voedingsmiddel dat die voedingsstof bevat. Zo is het volgens hem verkeerd om te concluderen dat omdat zuivel veel verzadigde vetzuren bevat en verzadigde vetzuren slecht zijn voor de gezondheid, zuivel ook slecht is voor de gezondheid.

"De natuur is heel complex. In een voedingsmiddel zitten verschillende nutriënten die door een gecombineerd effect een andere invloed kunnen hebben dan de verschillende voedingsstoffen apart. Ook kunnen binnen een nutriëntengroep verschillende subcategorieën bestaan waarbij de ene subcategorie een positieve werking heeft en een andere eerder een negatieve invloed heeft", beweert Astrup.

Samen met een aantal collega's deed hij recent een aantal meta-analyses, gebaseerd op data van observatiestudies. Daaruit blijkt dat het effect van een levensmiddel op het risico op hart- en vaatziekten niet uitsluitend kan beoordeeld worden op basis van de hoeveelheid verzadigd vet in het levensmiddel. "Zo hebben zwarte chocolade en kaas een hoog gehalte verzadigde vetzuren, maar onderzoek toont aan dat deze voedingsmiddelen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes deed afnemen wanneer ze worden geïntegreerd in een evenwichtig dieet", stelt de Deense professor.

Hij constateerde, samen met een aantal andere onderzoeksgroepen, dat calciumrijke zuivelproducten het vetzuurprofiel in het bloed op niet zo'n negatieve wijze beïnvloeden als voorspeld wordt op basis van hun vetgehalte en samenstelling. "In overeenstemming hiermee werd een cholesterolverlagend effect van calcium op zichzelf aangetoond in sommige studies. Dat kan deels verklaard worden doordat calcium de vetopname reduceert, maar waarschijnlijk zijn hier nog andere mechanismen bij betrokken", aldus Astrup.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Een hoop moeilijke woorden om niets te zeggen , en toch reclame te maken voor zuivel . Ook al is dat product niet zo gezond als dat deze prof beweert.
  Voor kinderen in de groei uitstekend voor volwassenen zijn er vele min punten
  Zuivel zorgt bv voor een versnelde celdeling funest als je gevoelig bent voor kanker.

 • Mozes

  Aart Hamstra, nu slaat u de plank toch wel heel ver mis. Ten eerste zegt deze professor wel degelijk iets. Dat een voedingsstof zoals verzadigd vet een bepaalde eigenschap kan hebben op de gezondheid betekend niet dat een voedingsmiddel zoals melk of kaas die veel van die voedingsstof bevat ook die eigenschap op de gezondheid heeft. Dit is een interessant en belangrijk gegeven. Het betekent dat veel standpunten over voeding (ook van dieractivisten) veel te kort door de bocht zijn.

  Daarnaast legt u een verband tussen zuivel en kanker die volkomen onjuist is. Zelfs Marianne Thieme die alles doet om een negatief standpunt over zuivel in te nemen zou zo'n verband niet leggen.
  Kanker heeft niets te maken met snelgroeiende cellen maar met ontregelde cellen. Er zijn veel gezonde cellen in het lichaam van een mens die ook snelgroeiend zijn. Denk maar aan de binnenste cellagen in de darmen of de groeipunten van de haren of de nagels of eelt waar snelgroeiende cellen onder zitten. Kankercellen kunnen wel snelgroeiend zijn maar dat is niet het verschil met gezonde cellen. Zoals ik hiervoor al zei: het verschil is dat ze ontregeld zijn. Er zijn aanwijzingen dat melk cellen juist beschermt tegen beschadigingen die deze ontregeling veroorzaakt. Melk zal dus eerder kanker voorkomen dan veroorzaken.

 • zanden

  Professor Astrup zegt inderdaad weinig met veel woorden. En wat hij zegt komt uit een niet helemaal objectieve mond. Hij is hoofd van de afdeling Humane Voeding van de faculteit Life Sciences van de universiteit van Kopenhagen. Deze universiteit heette nog niet zo gek lang geleden: Royal Veterinary and Agricultural University. Het Wageningen van Denemarken dus. Op de website van de faculteit staat een waslijst van tegengestelde belangen van de professor. Zo is hij, al dan niet betaald, wetenschappelijk adviseur van voedselproducenten en farma-bedrijven. Tegen de achtergrond van wat hij over melk beweert, is zijn meest interessante bijbaantje: lid van de communications and scientific advisory board of The Global Dairy Platform.

 • Mozes

  Zanden, u zegt inhoudelijk helemaal niets. Het enigste wat u doet is proberen de persoon verdacht te maken. Dat is een tactiek die milieu- en dieractivisten ook gebruiken.
  Het onderwerp gaat over het feit dat je de eigenschappen van een voedingsstof niet rechtlijnig kunt doortrekken naar het voedingsmiddel dat die voedingsstof bevat. Hier blijkt wetenschappelijk bewijs voor te zijn.

 • J@gertje

  @Zanden,
  Gelukkig heeft professor Arne Astrup niet beweerd dat mensen die vlees eten vaker hufterig gedrag vertonen.
  Daar hebben wij in Nederland immers 'niet geheel objectieve geleerden' voor.

  Groet,
  J@gertje

 • W Geverink

  Soya is kankerverwekkend spul en er is kans op stemverhoging... Toch Zanden ben jij er mee in je sas. Hier zeggen ze dan Good for you!!! Oftewel hartstikke mooi voor je!

 • denker123

  aarthamstra,zuivel is een van de gezonste voedings produkten die er zijn,zeker yoghurt heeft een hele goede invloed op de darmflora en daardoor op de weerstand o.a. tegen kanker en depressie.Zoals u altijd aan het kankeren bent tegen de boerencooperaties ,dit is niet goed voor uw weerstand ,en voor uw gezondheid dus meer melk drinken.

 • politiek

  Vetten kunnen zowel positief als negatief zijn. Te veel is niet goed en te weinig is niet goed. Inderdaad verzadigde vetzuren behoefen helemaal niet slecht te zijn voor de gezondheid. Als je het maar evenwichtig gebruikt. Die evenwichtigheid van correcte benuttig kan extern zijn , bv calsium. In weze zegt deze professor alleen de waarheid.??!! Jammer vind ik het, dat hij met het vernoemen van die externe excuses ( b.v. chocolade ! )niet vermeld dat juist in die verzadigde vetzuren , restanten van antibiotica, hormonen enz. opgeslagen worden die ook weer via die benutting ter beschikking komen voor menselijke consumptie. De relatie met hart en vaatziekten zijn er wel degelijk en dat tonen ook andere onderzoeken/rapporten aan.

 • Mozes

  Politiek, ALLE melk wordt gecontroleerd op antibiotica. Dus geen steekproef maar letterlijk ALLE melk en dan ook nog twee keer! In de tankwagen zit een automatische antibiotica sneltest die al controleerd terwijl de tankwagen geladen wordt. Daarnaast wordt een monster genomen die nog eens in een laboratorium onderzocht wordt. Het is dus uitgesloten dat de melk ook maar een spoor antibiotica bevat.

  Wat betreft uw hormoonparanoia: maakt u zich geen zorgen over vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken? Alle dagen hormonen slikken om normale lichaamsprocessen te verstoren?
  Gezichtscrème die door veel vrouwen wordt gebruikt die eveneens hormonen bevatten? Geen probleem voor u?

  Ik heb u al eens eerder uitgelegd dat in feite alleen de kalvermesterij gevoelig is voor ilegaal hormoon gebruik. Deze sector wordt hier dan ook streng op gecontroleerd.
  Met zuivel heeft dit niets te maken. Dat u desondanks ook hier nog weer met uw hormoonobsessie aan komt zetten toont aan hoe ongeloofwaardig u in deze bent!

 • Mozes

  Nog een toevoeging aan mijn vorige reactie,

  Enkele millioenen vrouwen slikken dagelijks de anticonceptiepil die vervolgens via natuurlijke weg het lichaam weer verlaten. Al die hormonen komen dus in het riool terecht en vervolgens in het water. Voor u geen bron van zorg?

 • politiek

  Mozes, ik bemerk dat u geirriteerd bent over mijn bezorgdheid. Natuurlijk is het goed als alles gecontroleerd wordt, maar wat doet men als men iets gevonden heeft??!!.Waarom worden dan de uitslagen en monsters vernietigd??!!. Men wil uiteraard blijven vertellen dat men gezonde , veilige producten heeft , zonder antibiotica en hormonen. Mozes , zoals ik u aangaf worden hormonen opgeslagen in vetten bij de dieren , en komen zo weer ter beschikking voor de mens. Mozes, meer als 10.000 bedrijven hebben de antibiotica-registratie nog niet op orde lees ik op www.boerdrij.nl. De MRSA- discussie is er ook nog als gevolg van al dat antbiotica gebruik in de veehouderij. Mozes , uw verwijzing naar gezichtscreme en de anticonceptiepil met dat rioolwater snap ik niet goed. Hopenlijk is dat geen excuus om maar wat aan te rotzooien in de veehouderij. Ik heb het over veilig en gezond voedsel.

 • Mozes

  Politiek, begrijpt u het verband niet met de anticonceptiepil? De werkzamestof in de pil bestaat uit niets anders dan hormonen.
  U bent obsessief aan het zoeken naar hormonen waar ze niet zijn en over hormonen die er wel zijn onder de burgers maakt u zich geen zorgen. U bent totaal ongeloofwaardig. Tot vervelens toe komt u met beschuldigingen waar geen enkele basis voor is. Ook eerder al op AGDweb.
  Komt u eens met ook maar één concreet en CONTROLEERBAAR geval van een melkonderzoek wat is achtergehouden. Legt u mij eens uit welk belang Qlip zou moeten hebben om onderzoekgegevens achter te houden. Daar komt nog bij dat Qlip op zijn beurt ook nog weer wordt gecontroleerd door een laboratoriumtoezichthoudende instantie. Pleegt deze instantie ook fraude? Welk belang hebben zij daar dan weer bij?
  Politiek u bent een ziekelijke fantast!

 • politiek

  Mozes, uw drang om alsmaar weer over die anticonceptiepil te willen praten snap ik niet. Zoals gezegd ik heb het over de hormonen in voeders/vlees. Het gebruik van de anticonceptiepil rechtvaardigd niet het gebruik van hormonen in voeders zoals u aangeeft. Al meerdere keren heeft Nederland een schrijven/waarschuwing ontvangen van de E.C. ( Europese Commissie ) dat Nederland nog niet voldoet aan de EG-richtlijnen voedselveiheid. Overigens , Mozes wat betreft uw vraag welk belang er is om onderzoekgegevens achter te houden heb ik (nog) geen antwoord. Het laatste antwoord indeze was van Productschap , dat de financiele of economische belangen van de STAAT belangrijker waren als de openheid en transparantie hierin. Je hoort het goed. Economie en financieel belang is belangrijker als voedselveiligeid.
  Mozes, het was een WOB verzoek om aan die gegevens te komen. Uiteraard kun je weer in beroep omdat je vind dat voedselveiligheid belangrijker is. Er loopt inmiddels al wel een onderzoek waar die uitslagen zijn en waarom er monsterbegelijdingspapieren vernietigd moesten worden. CONTROLEERBAAR is het als je niets vernietigd. De schriftelijke opdracht voor die vernietiging heb ik al wel in bezit.

 • aarthamstra1

  Dat ik wel eens wat te kankeren hebt klopt .Vecht dan ook al meer dan 15 jaar
  tegen deze ziekte 12 operaties gemo's , bestralingen. Veel heb ik er in tussen tijd over gelezen Mozes .Zuivel,melk is echt Verschrikkelijk slecht voor kanker patiënten.
  U en U MULTINATIONALS (Z.L.T.O ). hebben meer macht en heb zucht dan respect voor de mensheid dat zorgt er voor dat over dit probleem niet word gepubliceerd. Mozes zoek maar eens op internet.

 • politiek

  Mozes, in #11 geef ik aan dat er meer als 10.000 bedrijven zijn die niet aan de antibiotica regelgeving voldoen. Het blijken er echter al een 19.000 rundveehouders te zijn. Mozes , tevens geef je aan in reactie hierop, dat registratie van je eigen bedrijf niet klopt. Ik hoop hiermee uw vraag van #12 beantwoord te hebben, dat zelfs ook aangaande uw eigen bedrijf er behoorlijk creatief gewerkt wordt inzake voedselveiligheid.

 • politiek

  @Aarthamstra1, Ik kan volledig met je meedenken dat voedselveiligheid veel en veel meer aandacht moet krijgen. Ook van onze belangenbehartigers o.a. de (Z)LTO en productschappen. Het wordt je kwalijk genomen als je aandacht vraagt voor dit onderwerp. Zie b.v. de reacties van Mozes. Stel je een vraag op een ZLTO vergadering over het onderwerp voedselveiligheid dan wordt het behandeld na de vergadering of in de pauze. Zo geheimzinnig als vroeger het sexueel misbruik van kinderen in het dorp was door onze geestelijken ( iedereen wist het, je mocht er alleen niet over praten) zo geheimzinnig is nu het onderwerp voedselveiligheid momenteel in de veehouderij. Iedereen weet het, je mag er alleen niet over praten.
  19.000 rundveebedrijven die nog niet voldoen aan hun antibiotica verplichtingen zegt iets. Inzake hormonen, die worden wel degelijk ook middels de vetten in de melk uitgescheiden en hebben een invloed op de hoeveelheid en samenstelling van de melk. Directe effecten zijn o.a. werking op de stofwisseling( vetafzetting,suikermetabolisme,insuline gehalte, glycogeenopslag in de lever en effect op serumlipiden) verder effecten op het centrale zenuwstelsel ( depressie, slapeloosheid, visusstoringen, verminderde libido, verminderde agressie) en op het immuunsysteem. ( corticosteroide werking, immuunsuppressie, bijnierinsufficientie) Onderzoek toont ook aan dat het kan lijden tot hart en vaatziekten, longembolie,beroerte en kankersoorten.

 • Mozes

  Vorig jaar april ben ik voor het eerst geheel onervaren gaan schrijven op AGDweb. In de loop van het jaar leerde ik door ervaring dat reageren op emoties en fantasieën is als vechten tegen de windmolens.
  De grootste zorg van een melkveehouder is antibiotica in de melk. Je volgt strikte protocollen om ieder risico te vermijden. Bij de geringste twijfel wordt een melkmonster genomen en bij een steunpunt op antibiotica getest. De controles door de melkfabriek zijn intensief zoals ik in een eerdere reactie al heb uitgelegd.
  Tegen deze achtergrond heb ik mij tegen beter weten in toch laten verleiden om op de onzin van Hamstra en Politiek te reageren. De wieken van hun windmolen moet maar zo hoog en wijd draaien als die wil,ik wil er geen tijd meer aan besteden.

 • denker123

  Mozes je moet een oliefantenhuid hebben,de koe is een uniek dier met haar pens,in deze pens worden alle ongewenste stoffen die in het voer zitten onschadelijk gemaakt daarom is melk zo gezond.Alleen als je een koe met antibiotica gaat behandelen moet je wel de wachttijd respecteren.In de V.S.liggen de koeien veelal in zandligboxen dan is er veel minder mastites onder de koeien .Soya is helemaal geen wonderprodukt het zaad is bijna 100% g.m.o. rassen,2 maal spuiten met round-up .Nog een paar keer spuiten tegen insekten en botritis.Zodat men een koeienpens nodig heeft om alles weer onschadelijk te maken,soyamelk drink ik niet als ik zie hoe de soyabonen hier geteelt worden.

 • Mozes

  Politiek, toch nog één reactie.
  U noemt een onafzichtelijke rij ziektes, alles wat u blijkbaar op internet kon vinden en met veel moeite hebt weten over te schrijven. Toch bent u nog één ziekte vergeten namelijk de psychische aandoening pseudologica fantastica. Mensen die hier aan lijden vluchten weg in een fantasie omgeven met schijnfeiten en schijnlogica.

 • politiek

  Mozes , die directe ziektegevaren komt NIET van internet af maar dat is de mening/stellingname van Ministerie van Landbouw, natuurbeheer en visserij, afdeling rechtsbescherming. Ik zal het op uw verzoek comleter maken.
  Bij gebruik van hormonen in het eerste trimester van de zwangerschap is er groot gevaar voor afwijkingen van de vrucht en er is een verhoogde kans op borsttumoren. Borstkanker dus. De bijwerkingen zijn verder, gewichtstoename door verhoogde eetlust, immuunsuppressie waardoor vatbaarder voor infectieziekten, verhoogde kans op trombose,huidkachten,onvruchtbaarheid, verhoogde kans op diabetes, verhoogde kans op geelzucht.
  Mozes desgewenst zal ik de rij met gevaren voor gezondheid compleet maken. Ik mag hopen, dat u er zich van bewust bent hoe belangrijk veilig voedsel is.

 • Mozes

  Politiek, fantast, het gaat helemaal niet om de vraag of hormonen wel of niet gevaarlijk zijn of dat ze wel of niet toegestaan zijn. De ongewenstheid en verbod van hormonen wordt door NIEMAND betwist. Dus ook door mij niet.
  HET GAAT OM DE VRAAG OF ZE ER WEL OF NIET IN ZITTEN.
  Over DEZE vraag fantaseerd u alles aan elkaar vast en wordt door u steeds ontweken.

 • Mozes

  Nu heb ik mij weer laten verleiden tot een reactie terwijl ik weet dat het zinloos is om zulke lieden te discuseren.

 • bharbers

  Waarom zul je zuivel tot je nemen? De mens is de enigste die na zijn jeugd melk blijft drinken. Je hebt ook niet nodig, het is gewoon een luxe produkt. Uiteindelijk kun je niets meer eten of drinken, want er komt altijd wel weer een wetenschapper die het weer 'anders' bekijkt en een ander oordeel zal geven.

 • politiek

  Gelukkig Mozes dat we het samen eens zijn geworden dat hormonen niet in voeders thuishoren. Echter zoals ik in #13 aangaf heb ik zo mijn twijfels over de bestuurlijke integriteit. Ik bedoel hiermee het bewust gedogen en faciliteren van milieudelicten. Men probeert zo de milieudelicten te verheimelijken. Worden er onderzoeken gedaan naar hormonen in voeders/vlees/melk en men vind iets , dan is er een geweldig probleem in agrarisch Nederland. Het gevolg is inderdaad een grote financiele en maatschappelijke schade. De afweging milieu met volksgezondheid tegenover financieel of economisch belang van de Staat is dan aan de orde. In het kader daarvan worden uitslagen achtergehouden danwel vernietigd.
  Mozes, tegen dat besluit heb ik inmiddels bezwaar aangetekend.

 • W Geverink

  Beste Politiek. Als er antibiotica in de melk zit mislukt de kaas. De rekening van dat grapje gaat naar de overtreder. Als er antibiotica in slachtvee wordt aangetoond worden alle karkassen van dat bedrijf apart uitgeraild getest, en de positieve vernietigd. Alle daaraan verbonden kosten, de kosten van het vernietigde vee, en her evt terugroepen en vernietigen van producten komen op het bord van de boer. Van alle voer dat wordt aangeleverd houden we daarom monsters achter zodat bij een eventuele verontreiniging niet gegokt hoeft te worden over de herkomst. Hoe je er bij komt dat alle vlees en zuivel vol zit met hormonen en antibiotica en vergif weet ik niet,maar er wordt overal getest door de VWA en knoeiers wordt gegarrandeerd gepakt. En de VWA werkt voor de consument.

 • Mozes

  Niet alleen de kaas mislukt met antibiotica in de melk maar ook de karnemelk, yoghurt en kwark.

 • politiek

  Beste Geverlink. Inderdaad zo zou het moeten zijn/gaan en dat betwijfel ik juist. Overigens heb ik niet gezegd dat alle vlees en zuivel vol zit met hormonen, antibiotica en vergif zoals u aangeeft. Het woord vergif ( round-up)heb ik niet gebruikt, dat was iemand anders. Inzake antibiotica, die 19.000 rundveebedrijven die niet aan de antibiotica verplichtingen voldoen komt van het Productschap af meen ik. ( gelezen op www.boerderij.nl) Inzake hormonen in voeders/vlees/melk heb ik gegevens opgevraagd bij Productschap en NVWA. Daar geld niet voor als grens dat ze vol mogen zitten met hormoon zoals u aangeeft , maar de grens is dus een 0 tolerantie. Knoeiers behoren dus gepakt te worden zoals u aangeeft en terecht gezien de grote gevolgen voor voedselveiligheid. ( ook als de knoeiers bestuurders/ambtenaren zijn) Terecht dat u kritisch kijkt naar mijn woord keuze. Ik moet het n.l. wel kunnen staven.

 • W Geverink

  Er zijn zoveel partijen die het er met elkaar over eens moeten worden over hoe de zaak te bedonderen dat het gewoon veel eenvoudiger is om correct en volgens de regels te werken. Dat jij daar geen vertrouwen in hebt is jammer maar helaas. Om de boer nog meer papierwerk op te dringen geeft een zootje ambtenaren werk maar maakt het product niet veiliger.

 • politiek

  Dit artikel gaat over de relatie voedsel en gezondheid. Die binding is er wel degelijk zoals ook beschreven wordt in dit artikel en in meerdere artikelen. Helaas heb ik inderdaad niet zoveel vertrouwen in de huidige manier van werken. Dat wordt dus nog versterkt als je geen gevraagde gegevens mag ontvangen inzake hormonen gebruik.
  Om kosten te besparen inzake al dat ambtenarengedoe ben ik ook een grote voorstander om de productschapen op te heffen. Ze kosten ontzettend veel geld en ze presteren niets in zaken voedselveiligheid. Zoals ik begrijp is de registratie rundveehouders die aan de antibiotica registratie verplichtingen voldoen al een te grote opgave en ook worden gegevens geweigerd te geven omdat de economische of financiele belangen van de Staat belangrijker zijn.
  Beter is het om iets te hebben dat inderdaad wel functioneerd. Duurzaam voedsel is ook voedsel wat minder gevaren geeft voor gezondheid en het begint om het onderwerp bespreekbaar te maken.

 • Mozes

  Laten we eerst maar eens beginnen het probleem van de zeurblaas bespreekbaar te maken.

 • politiek

  Mozes, dat vertelde men vroeger ook toen het over misbruik ging van onze kin deren door de geestelijken in het dorp. zie #16. Voedselveiligheid is nog een onderwerp waar je niet over mag praten in de veehouderij. U ergert zich eraan begrijp ik.

 • politiek

  Mozes , ik begrijp dat voedselveiligheid een moeilijk/gevoelig onderwerp is voor je, maar toch wil ik je verzoeken om ook het onderwerp te lezen: Melk bevat goede en slechte verzadigde vetzuren( 11 okt 2007)

 • Evie

  misschien mag ik even iets zeggen over die 19000 rundveehouders die de antibiotica registratie niet op orde hebben.19000 rundveehouders zijn dus alle nederlandse melkveehouders. de registratie bij de boer en bij de dierenarts is goed alleen de kantoorpoppetjes kunnen de link niet openen. wel kunnen ze op de knop drukken die 19000 brieven de deur uit doen gaan. en de media inlichten gaat ook nog goed.

 • aarthamstra1

  Beste ,Mozes wat doen ze met al die afgekeurde melk,vol antibiotica ??
  Als je net zo veel om het wel zijn van je dieren , als je om de mens geeft,
  Vrees ik het ergste. Waar ben je nu zo bang voor , Of is het ikke ikke en de rest kan stikken.

 • denker123

  Beste aarthamstra u bent weer aan het kankeren.Als ik de verpakkingen zie van bewerkte voedingsmiddelen zie ik,E nummers, emulgators enz.en meestal te veel zout en suiker is dit allemaal gezond???.of toch beter een potje yochurt?? proost.

 • aarthamstra1

  Denkert123 Zout en suiker ook slecht???? Daarom maar KANKER bevorderende melk drinken word dat de nieuw slogan van de milieu vriendelijke weide boeren.
  kijk eens even op kanker en zuivel. Zout suiker zuivel met mate scheelt al heel veel.

 • Mozes

  Hamstra, als ik wil geloven dat sneeuw zwart is kost het mij geen enkele moeite om op internet hier een bevestiging voor te vinden. Iedereen kan voor het meest waanzinnige idee op internet bevestiging vinden. Ik mag toch hopen dat u wel zo volwassen bent om dit in te zien?
  Ik hecht alleen waarde aan het advies van mensen die deskundig zijn.

 • politiek

  Beste Mozes, zou je mij kunnen helpen waar ik op internet kan vinden die bevesting waarover je spreekt dat sneeuw zwart is. Ik ben helaas nog niet zo deskundig. Bij voorbaat dank voor je moeite.

 • W Geverink

  Tja kanker wens je niemand toe maar komt het van melk of van kankerverwekkende soya die bijna overal in verwerkt zit, of van de uitlaatgassen van de dieseltjes die bijna iedereen in nederland rijdt. Of zou het kunnen komen van het eten van heerlijke biologische eitjes, bij elkaar gescharreld in het fallout gebied van Chemie Pack... Zou je kanker kunnen krijgen van het piekeren over waar je kanker van zou kunnen krijgen?

 • aarthamstra1

  Geverink , 70% van de mens gaat er voortijdig aan dood . Er niet over willen na denken het simpel ontkennen, omdat melk moet????? . Het bevorderd de celdeling . Daar door Is zuivel EEN van de veroorzakers. Simpel ontkennen, verwijzen naar andere stoffen helpt kanker patienten niet.
  Wat zou het mooi zijn als er een stof verantwoordelijk zou zijn voor alle KANKER soorten. Hadden we een hoop gekanker minder.

 • denker123

  aarthamstra en politiek jullie kunnen beter naar China verhuizen om de Chinezen te wijzen op de gevaren van melk.De Chinezen gaan nu ook massaal melk drinken ,dus rijst is ook niet alles blijkbaar.De pensbacterien van de koe zijn uniek in de dierenwereld ,en maken een uniek gezond produkt dat melk genoemd wordt.

 • politiek

  @ denker123. Ik weet dat praten over voedselveilgheid ontzettend gevoelig is bij velen binnen de sector. Zie ook #16. Niettemin , Professor Astrop legt een relatie melk naar gezondheid. In de bijgaande artikelen doet hoogleraar Toon van Hooijdonk dat ook, evanals het RIVM. De universiteit Wageningen gaat nog iets verder en zegt dat transvetzuren ook slecht zijn voor de koe. o.a. de vruchtbaarheid wordt nadelig beinvloed. Veefokkerijorganisaties kunnen nu gericht gaan fokken , aldus Universiteit Wageningen. Dat komt de melkdrinkers weer ten goede. Beste Denkert123 , laten we gewoon open en transparant over voedselveiligeid praten en bezien waar we die kunnen verbeteren. Minder verzadigde vetzuren dus en uiteraard ook zonder antibiotica en hormonen.

 • aarthamstra1

  Denker ,Rijste pap nemen. Noch uniek nog gezond voor een uitgegroeid mens of dier.

 • W Geverink

  Beste Politiek. De voedselveiligheid verbeteren??? De voedselveiligheid in Nederland is as good as it is going to get. De mannen en vrouwen van de VWA hebben tot dusverre achter de voedselveiligheid van jou voedsel en dat van Hamstra aangekeken, en niet te vergeten de voedselveiligheid van het voedsel voor alle andere nederlanders. De mensen van de VWA controleren en inspecteren in dat proces ook het voedsel dat ze zelf thuis op tafel zetten voor het eigen gezin. Het is maar goed dat jij geen waarde hecht aan een onafhankelijke instantie die de voedselveiligheid voor de consument waarborgt want door de bezuinigingsdrang van de overheid staat die op het punt om voor een belangrijk deel te verdwijnen. Inderdaat je leest het goed. De overheid wil dat de slager zijn eigen vlees gaat keuren!!! Smakelijk eten toegewenst.

 • politiek

  Inderdaad, diep triest is het dat de overheid afstand (gaat) nemen van de voedselveiligheid en dus de volksgezondheid. Dat was overigens ook opgevallen bij Europarlement. Hopenlijk gaan die bijsturen. Vragen zijn er gesteld over de reclames voor babyvoeding tot 12 maanden oud. Men wil dat er onderzoek komt naar melk voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Reclames voor babyvoeding voor kinderen tot 6 maanden is overigens al verboden.

 • sensia

  Prof. Astrup (hoofd voeding dus zijn salaris komt uit deze tak van sport) beweert 'de natuur is heel complex'. Tja als je de natuur erbij wilt halen dan is het natuurlijk bespottelijk om te promoten dat 'mensen' gaan lurken aan de uiers van een 'dier'. Koeienmelk is bestemd en geschikt voor jongen van het dier zelve. Niet voor Volwassen dieren en zeker niet voor VOLWASSENEN van een andere soort!Het drinken van melk van koeien door mensen is net zo idioot als dat men als mens zuigt aan de tepels van varkens, honden of apen. Waarom is er bij de volwassen mens een instinctieve afkeer van drinken van mensenmelk? Omdat het ONnatuurlijk is.

 • Mozes

  De mens is een omnivoor die van nature zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen gebruikt. Het is aangetoond dat kinderen die geboren worden uit vegetarische moeders en zelf ook vegetarisch eten een lagere IQ hebben. Met name melkeiwitten bevatten aminozuren die van belang zijn voor een goede hersenontwikkeling.

 • John*

  goed nieuws, volgens mozes en de theorie van darwin zijn vegetariers een uitstervend deel van de de populatie.

 • John*

  goed nieuws, volgens mozes en de theorie van darwin zijn vegetariers een uitstervend deel van de de populatie.

 • aarthamstra1

  Ja mozes , Je hept geliek veur kienderen mot melk. Voor volwassenen is het gewoon NIET goed. Blief noar denken kum je er wel.

 • vraagteken

  ach ja die wetenschappers weten op elke voedsel en drink bio/niet bio product wel negatieve stoffen te vinden. we kunnen daarom maar beter niks meer gaan consumeren dan is het gauw afgelopen. of we eten alles gewoon met mate. elke dag een stukje vlees wat aardappeltjes en groente net zoals mijn opa en die kwam nooit bij de dokter.

 • W Geverink

  Het wordt helemaal fraai als de maatschappij(lees een aantal vegetariers) voor je gaat beslissen wat er wel of niet op de cornflakes mag. Wees blij dat mensen kiezen voor melk en niet voor bier en vodka.

 • A1967

  dieren drinken van nature geen melk, net zoals dieren geen aardappels schillen, groenten koken of kruiden toevoegen

 • Mozes

  De oermens at knollen, fruit en vooral vlees. Vegetariër zijn alleen de chimpansees.

 • W Geverink

  Chimpansees zijn geen vegetarier. Afhankelijk van de groepen en het gebied eten ze tot 1000 kg per jaar aan vlees.

 • Mozes

  Zijn zelfs de chimpansees geen vegetariër? Dit is voor mij nieuw, maar u zult wel gelijk hebben gezien uw stelligheid.
  Hoe kan men dan van een mens eisen dat die wel vegetariër moet zijn?

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.