Rundveehouderij

Nieuws

Volledige vrijspraak in superheffingsfraude

's-Hertogenbosch - Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft het Limburgse zuivelbedrijf Ruva Karreveld en de twee eigenaren daarvan geheel vrijgesproken van superheffingsfraude. Volgens het hof is er niet genoeg bewijs om tot een veroordeling te komen voor het verdoezelen van productiecijfers.

De twee eigenaren van het bedrijf waren in eerste instantie bij de rechtbank veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en geldboetes van in totaal 200.000 euro. Advocaat-generaal De Veer had die straf ook geëist in het hoger beroep.

De twee melkveehouders en zuivelondernemers hebben tijdens de zitting aangevoerd dat zij een deel van te veel geproduceerde melk hebben gevoerd aan de varkens en voor een deel hebben gedumpt. Volgens het hof heeft het openbaar ministerie niet aangetoond dat de ondernemers dat niet hebben gedaan.

De ondernemers ontkennen de stelling van het openbaar ministerie dat zij de productie in Nederland hebben willen wegschrijven naar een bedrijf in Polen, waarvan zij ook de eigenaar waren.

Het hof zegt dat daarvoor het bewijs niet is geleverd. Essentieel daarbij is de werking van een volumemeter op het bedrijf in Polen, die regelmatig kapot was en bovendien niet meer dan 10.000 liter kon meten. Als meer melk dan 10.000 liter werd overgepompt naar de RMO-wagen, sprong de meter ondertussen zeker eenmaal op nul. Het openbaar ministerie ging uit van de juistheid van de administratie op het Poolse bedrijf.

Het hof zegt dat het aannemelijk is dat in Nederland terecht correcties werden aangebracht op de Poolse formulieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.