Rundveehouderij

Nieuws

Voercommissie waakt bij Cono over kaasgeschikte voeders

Westbeemster – Kaascoöperatie Cono heeft een voercommissie ingesteld, die beoordeelt of door leden te gebruiken veevoeders geen negatieve invloed hebben op de kazen en andere producten die Cono maakt.

Dit vertelt Cono-directeur Eric Hulst. De commissie is ingesteld naar aanleiding van de smaak- en geurproblemen die de coöperatie vorig jaar ondervond door het gebruik van tarwegistconcentraat (TGC) door leden. Na lang zoeken werd vastgesteld dat het gebruik van TGC in het rantsoen leidde tot een afwijkende geur aan de melk en smaakproblemen in de kaas.

Cono is er op gebrand om een herhaling van zulke problemen te voorkomen. Steeds meer veehouders gebruiken enkelvoudige veevoeders van allerlei herkomsten. Deze producten moeten altijd voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Probleem is echter dat niet al die producten intensief zijn onderzocht op hun effecten op dieren of op een eindproduct, zoals kaas.

Een speciaal ingestelde commissie met Cono-leden en vertegenwoordigers van het management moet daarom bij de Noord-Hollandse coöperatie beoordelen of voeders zonder gevaar voor het eindproduct kunnen worden gebruikt. Als daarvoor de benodigde kennis ontbreekt, wordt die ingehuurd. Hulst: “We weten dat we hiermee gevoelig terrein betreden voor onze leden, want die hebben allemaal hun eigen ideeën over rantsoen, voederwaarde, vrijheid en dergelijke, maar we produceren met z'n allen ook een bijzonder product. Vanuit onze situatie geredeneerd zou het het mooiste zijn als we konden vaststellen welk voer het meest geschikt is voor de productie van onze kaas.”

Of registreer je om te kunnen reageren.