Rundveehouderij

Nieuws

Verplicht brucellose-onderzoek België

Brussel - Runderen in België moeten verplicht onderzocht worden op brucellose bij aankoop en voor een keuring of tentoonstelling.

Het gaat om runderen van meer dan achttien maanden oud. Dat meldt het Federaal Agentschap van de Voedselketen (FAVV). In de afgelopen drie maanden werden in België meerdere uitbraken van brucellose vastgesteld. De FAVV wil met extra maatregelen probereren besmetting van andere bedrijven te voorkomen en de status 'officieel brucellosevrij' van België te behouden. De kosten van de analyses worden betaald door het agentschap.

De FAVV tast nog in het duister wat betreft de oorzaak van de brucellose-uitbraak begin maart op bedrijven in de provincie Namen. Het enige dat tot nu toe vast staat, is dat het abortusgeval werd veroorzaakt door de biovar-3 stam van de Brucella abortusbacterie. Deze stam veroorzaakte in 2010 en in de jaren negentig ook gevallen van brucellose. Volgens veearts Hans van Loo van Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) is er niet per definitie een link tussen de eerdere gevallen en die van dit jaar.

Het bedrijf waar het eerste geval werd aangetroffen, staat in België bekend als een topfokker van Belgisch Witblauwen. Het gaat om een bedrijf met een hoge sanitaire status. Vier van de andere brucellose-gevallen zijn duidelijk te linken aan het eerste bedrijf via vee-aankoop of de dierenarts. Daarnaast is er op een bedrijf Brucella suis aangetroffen. Het zou gaan om een op zichzelf staand geval. De variant is te herleiden naar wilde zwijnen.

Nederland is sinds 1996 vrij van brucellose. België heeft sinds 2003 de brucellosevrije status. Eind 2010 werd een geval vastgesteld in de provincie Luik. Tot nu toe heeft België haar brucellosevrij-status weten te behouden.

Anne-Marie van der Linde en Jan Willem Veldman

Of registreer je om te kunnen reageren.