Rundveehouderij

Nieuws 1924 x bekeken

Uitbetaalprijs geitenmelk langzaam omlaag

Zoetermeer - De gemiddelde uitbetaalprijs van geitenmelk is in de maanden maart en april met enkele euro's per 100 kilo gedaald ten opzichte van januari en februari.

Dat kunnen geitenhouders er, ondanks het hogere melkprijsniveau dan vorig jaar, niet bij hebben. De kosten van het voer en strooisel rijzen namelijk de pan uit. Veel bedrijven raken in nood. Dit melden veevoerbedrijven.

Ook geitenmelkverwerkers realiseren zich dat. In januari en februari ontvingen de melkgeitenhouders achtereenvolgens €49,86 en €49,70 per 100 kilo melk, in maart en april daalde de gemiddelde uitbetaalprijs naar respectievelijk €48,70 en €46,67 per 100 kilo. Dit komt vooral door de dalende gehaltes aan vet en eiwit in de melk. De meeste geitenmelkverwerkers hielden hun vet- en eiwitprijzen gelijk, Amalthea, Bettinehoeve en De Jong verhoogden hun vet- en eiwitprijzen wel. HGM introduceerde per maart toeslagen voor extra kwaliteit en voor productieplanning.

Amalthea en Bettinehoeve keerden ook extra nabetalingen over 2011 uit.

Desondanks hebben veel melkgeitenhouders het economisch gezien zwaar. Zelfs al ligt de gemiddelde melkprijs nu zo'n 20 procent boven die van vorig jaar. Vooral de grondloze bedrijven kampen met sterk teruglopende en vaak negatieve marges. Dit komt doordat de kosten voor voer en strooisel de pan uit rijzen en de betere melkprijzen volledig teniet doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.