Rundveehouderij

Nieuws 1265 x bekeken 1 reactie

Subsidie voor maïsproeven op veengrond

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten van Friesland stelt 85.000 euro subsidie beschikbaar voor proeven bij maisteelt op veengrond.

Bij de maisteelt wordt de grond in zowel 2012 als 2013 niet geploegd. De veenbodem klinkt steeds meer in door diep ploegen en het werken met zware machines. Verwacht wordt dat een veel lichtere bodembewerking leidt tot een betere bodemstructuur en bodemgezondheid.

Deelnemende veehouders starten op negen locaties met voorbereidende grondwerkzaamheden. Per proef stellen zij 2 tot 3 hectare grond beschikbaar. Hier wordt 1 hectare grond regulier geploegd en ingezaaid. Het daarnaast liggende perceel ondergaat een lichte bewerking met een innovatieve strokenvrees. Nordic Maize Breeding begeleidt de proeven. Loonbedrijf Miedema doet mee met een strokenfrees die onlangs is beloond met de prijs voor meest duurzame innovatie.

Eén reactie

  • agratax2

    Waarom geen proeven met vaste rijsporen op bv 9 meter (2 x 6 rijen) waarbij alle machines inclusief de wagens nooit tussen de rijsporen mogen rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.