Rundveehouderij

Nieuws 1323 x bekeken

Stabiel resultaat Vreugdenhil bij hogere omzet

Voorthuizen – De Vreugdenhil Groep, moederbedrijf van onder meer Nemelco, heeft over 2011 een netto resultaat behaald van een kleine 24 miljoen euro. Dat is nagenoeg identiek aan het resultaat over 2010.

De bruto omzet steeg ondertussen van 457 naar 537 miljoen euro. Voornaamste oorzaak waren de sterk gestegen zuivelprijzen. De stabiele, maar relatief gezien achterblijvende winstontwikkeling is vooral toe te schrijven aan een combinatie van hogere inkoopkosten van melk, duurder verpakkingsmateriaal en hogere energieprijzen.  Vreugdenhil Dairy Foods keerde vorig jaar de hoogste jaargemiddelde uit sinds haar bestaan en de invoering van het melkquotum in 1984. Bij een jaarleverantie van 800.000 kg bij 4,41% vet en 3,47% eiwit is de gemiddelde uitbetaalprijs van € 38,48 per 100 kilo melk.

De Voorthuizense onderneming produceert ongeveer de helft van het volume uit melk van eigen leveranciers en bijkoop. Het overige deel poeder wordt bijgekocht in West Europa en Nieuw-Zeeland. De afzet vindt plaats in meer dan 100 landen in Afrika, Azië, Europa en Zuid-Amerika. De hoofdactiviteit is de productie van melkpoeder voor menselijke consumptie. De divisie jongdiervoeding  heeft een sterke positie in met name Oost-Europa. Vreugdenhil produceert uitsluitend voor eigen rekening en is co-producent voor grote merkenspelers.

Vanaf volgend jaar zal de Vreugdenhil Groep ook weidegang stimuleren bij haar leveranciers. De precieze hoogte van de weidetoeslag is nog niet vastgesteld, maar zal ‘marktconform’ zijn.

Om de verwachte toename van de melkproductie in de komende jaren te kunnen opvangen, wordt de verwerkingscapaciteit in zowel Scharsterbrug als in Gorinchem vergroot.

Of registreer je om te kunnen reageren.