Rundveehouderij

Nieuws 383 x bekeken

Recordgroei melkproductie in 2011

Merelbeke – De globale melkproductie is in 2011 met 3,2 procent gegroeid of 22,6 miljoen ton ten opzichte van 2010.

Het gaat om een recordtoename. In 2010 was sprake van een toename van 16,3 miljoen ton ten opzichte van 2009. Dat meldt het International Farm Comparison Network (IFCN).

Een gunstige melkprijs en goede weersomstandigheden zijn de voornaamste redenen voor genoemde stijging. Voor 2012-2013 wordt een stijging verwacht van 20 tot 22 miljoen ton. In tijden van economische crisis, met een mogelijk dalende vraag tot gevolg, kan dit een verder neerwaartse impact hebben op de prijs.

De grootste stijging van de melkproductie staat op naam van India (5,9 miljoen ton) en de EU-27 (3 miljoen ton). De recordtoename is volgens het IFCN een van de redenen van de recente daling van de melkprijs op de wereldmarkt, in mei 2012 tot 29 euro per 100 kilo melk.

In de periode november 2009 tot april 2012 bleef de wereldmarktprijs vrij stabiel op een niveau tussen 32 en 40 euro per 100 kilo melk. In deze periode was de consumptie hoger dan de productie en werd het tekort aangevuld vanuit strategische voorraden. De mate van volatiliteit hangt volgens het IFCN in de toekomst sterk af van de op- of afbouw van strategische voorraden en van de mate waarin het signaal van de wereldmarktprijs wordt doorvertaald in een reactie van productie en consumptie.

De reactie van productie en consumptie op prijssignalen verloopt tot nu toe veeleer traag. Het IFCN verwacht in een dergelijk scenario relatief volatiele cyclische melkprijzen. In de afgelopen periode lag de periode tussen twee prijspieken op 3 tot 3,5 jaar. Dat zou volgens het IFCN suggereren dat de volgende prijspiek mag worden verwacht in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.