Rundveehouderij

Nieuws 228 x bekeken

Pleidooi voor flexibele interventie

Brussel - Het interventieniveau voor onder meer zuivel, granen en andere marktordeningsproducten moet niet worden vastgelegd op een absoluut prijsniveau, maar moet afhangen van onder meer de ontwikkeling van de productie, de productiekosten en marktontwikkelingen.

Dit stelt de Franse Europarlementariër Michel Dantin voor in een concept-rapport over de nieuwe gemeenschappelijke Europese marktorganisatie (GMO). Dantin wil verder de bestaande marktordeningsmechanismen handhaven en op punten zelfs uitbreiden. Zo wil hij behoud van de regeling voor private opslag. Behalve boter wil hij dat voortaan ook kaas en wrongel van geiten- en schapenzuivel voor de opslagregeling in aanmerking komen.

De Europese zuivelindustrie ziet niets in de voorstellen van de Franse christen-democraat/UMP-er. Zij ziet in zijn voorstellen een ongewenste inperking van de vrije marktwerking in de zuivel. De voorstellen van Dantin sluiten wel nauw aan bij de ideëen van de European Milk Board (EMB). Die is juist voorstander van een meer gereguleerde productie, met als doel daardoor een beter boereninkomen te garanderen.

Het rapport van Dantin bevat overigens nog meer onderdelen die de melkveehouderij en zuivel raken. Zo wil hij het schoolmelkprogramma uitbreiden tot kleuterscholen en crèches en stelt hij voor dat de Europese Commissie melkveehouders beloont die de productie met 5 procent beperken ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het rapport-Dantin wordt op 18 juni besproken in de landbouwcommissie van het Europarlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.