Rundveehouderij

Nieuws

PZ helpt grip te krijgen op kiemgetal geitenmelk

Zoetermeer - Het Productschap Zuivel (PZ) gaat melkgeitenhouders helpen om meer grip te krijgen op de problematiek van een hoog kiemgetal in de melk.

Dat heeft het bestuur van het schap besloten.

Diverse melkgeitenbedrijven kampen regelmatig met hoge kiemgetal-uitslagen, maar omdat de sector nog vrij weinig middelen ter beschikking heeft, is het tot nog toe moeilijk om verder onderzoek te doen. Dit onderzoek zou zich moeten richten op de vraag om welke organismen het gaat en wat voor maatregelen moeten worden genomen om besmettingsbronnen uit te schakelen. Via het PZ wordt nu een eerste aanzet gegeven. Eind 2012 moet er protocol zijn, waarmee besmettingsbronnen systematisch kunnen worden opgespoord en uitgeschakeld. Ook zal er onderzoek worden gedaan naar de soorten bacteriën die zorgen voor het oplopende kiemgetal.

Het hoge kiemgetal in de melk leidt niet direct tot onbruikbaar product, maar de melk is daardoor niet voor alle productieprocessen geschikt. Soms moeten verwerkers ook extra kosten maken om de melk veiliger te maken. De melkgeitensector hoopt voor het project deels kennis te gebruiken die al bestaat in de rundveehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.