Rundveehouderij

Nieuws

Onderzoek smaakafwijking moet nog starten

Doetinchem - Cono weert alle melk van koeien die tarwegistconcentraat (tgc) op het menu hebben.

Het collectieve onderzoek dat moet aantonen of het voor de koeien smakelijke bijproduct een afwijkende smaak of geur aan melk of de producten daarvan geeft moet nog worden gestart. Vorig jaar augustus deden zich de eerste problemen voor. Toen ontstond ophef over mogelijke smaakafwijkingen van kaas bereid uit melk van koeien met tgc in de voeding.

Direct werd er aangedrongen op onderzoek, maar dat moet dus nog steeds plaatsvinden. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) noemt de zaak complex. "Het vergt tijd om goed in kaart te brengen wat precies te onderzoeken en waar precies in de keten." Wim Thielen, secretaris Overleggroep Producenten Natte Veevoeders, stelt dat behalve Cono niemand een relatie legt tussen tgc in voeding en smaakafwijking in kaas. "Wij krijgen geen signalen die nopen tot overhaast onderzoek."

FrieslandCampina zegt dat de coöperatie eerst de uitslag van het onderzoek afwacht en adviseert haar veehouders die willen investeren in opslag van tgc hetzelfde te doen. Ook DOC neemt die houding aan.

Toch is er voor Niek Nielen, supply chain manager bij Cono Kaasmakers geen discussie. "Wij zijn er meer dan 100 procent van overtuigd dat tarwegistconcentraat in de voeding invloed heeft op de geur en smaak van Cono kaasproducten.”

CZ Rouveen waarschuwt haar leveranciers voorzichtig te zijn met voeren van enkelvoudige bijproducten. De kaasproducent keurt melkleveranties expliciet op smaak en keurt afwijkende melk er ook op af.

Of registreer je om te kunnen reageren.