Rundveehouderij

Nieuws 2347 x bekeken 1 reactie

Omzet en winstsprong voor nieuwe eigenaar Lyempf

Veghel/Kampen – De Ausnutria Hyproca Dairy Group, die vorig jaar de failliete boedel van Lyempf overnam, heeft over 2011 een omzet- en winstsprong gemaakt. De omzet steeg van 37 naar bijna 88 miljoen euro, de winst ging van 1,5 naar ruim 6,4 miljoen euro.

Dit blijkt uit het jaarverslag dat de onderneming heeft gedeponeerd. Het totaalresultaat van de onderneming bedraagt 4,5 miljoen euro.

Op een balanstotaal van 23 miljoen bedraagt de solvabiliteit 63 procent.

Hyproca, dat sinds 2010 samenwerkt met het in Hongkong gevestigde Ausnutria, lijkt een goede zet te hebben gedaan met de overname van de fabriek van Lyempf in Kampen.

In een interview eerder dit jaar prees directievoorzitter Ids Jorna zich gelukkig met de vlotte overname van Lyempf. Er waren weliswaar flinke investeringen nodig om Lyempf weer helemaal klaar te maken voor de toekomst, maar Hyproca kon vrijwel meteen na de overname van start in de fabriek.

Veel van de oorspronkelijke leveranciers en afnemers deden bovendien weer mee. Een groot deel van de productie van Lyempf ging en gaat overigens naar Lypack in Leeuwarden. Dat behoort al lang tot de Hyproca Groep. Die formaliseerde de nauwe samenwerking met Ausnutria vorig najaar door de verkoop van 51 procent van de aandelen aan het in Hongkong gevestigde bedrijf.

Per eind 2011 vond de overdracht van de aandelen plaats. Sindsdien is directeur Ids Jorna met zijn Nederlandse partners minderheidsaandeelhouder (49 procent van de aandelen). Wel blijft hij algemeen directeur. Voor Hyproca is Ausnutria een belangrijke afnemer van met name kindervoeding. Het in Hong Kong gevestigde bedrijf zet dit product vooral af op de Chinese markt.

Binnen de Ausnutria Hyproca Groep is productie, verpakken en verkoop van kindervoeding goed voor bijna de helft van de omzet. Boter, room en ingedikte melk zijn goed voor nog ongeveer een derde. Een kleiner deel van de omzet wordt gehaald met kaasproductie en de productie van gewone melkpoeders.

Naast koemelk verwerkt Ausnutria Hyproca ook geitenmelk tot halffabrikaat voor kindervoeding. De gebruikte geitenmelk wordt voor een belangrijk deel aangevoerd via Holland Geiten Melk (HGM).

Eén reactie

  • joannes

    Blijkbaar een voorbeeld van een ondernemer die met gespecialiaseerde kennis van het vak en.......vooral de markt zijn weg heeft gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.