Rundveehouderij

Nieuws 375 x bekeken

Nog niet veel animo voor nieuwe Schmallenberg-test

Deventer – Slechts enkele veehouders hebben een bloedmonster van de dieren ingezonden naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) om deze testen op afweerstoffen tegen het Schmallenberg-virus.

Vanaf 15 juni is er een ELISA-test beschikbaar die het mogelijk maakt afweerstoffen tegen Schmallenberg-virus op te sporen. Worden er afweerstoffen aangetoond, dan betekent het dat een dier al een infectie met Schmallenberg-virus heeft gehad en dus in de toekomst beschermd is. De GD ontwikkelde de ELISA-test in samenwerking met het Centraal Veterinair Instituut.

Volgens een woordvoerde van de GD is de animo onder boeren om bloedmonsters in te zenden niet heel groot. “De test is pas sinds kort beschikbaar en veel boeren zijn nu druk met andere activiteiten zoals de ruwvoerwinning. In januari van dit jaar hadden we veel aanvragen, maar toen hadden we nog geen test”, aldus de woordvoerder.

De nieuwe test wordt ook gebruikt voor een grootschalig epidemiologisch onderzoek dat de GD voor het ministerie van EL&I uitvoert. Deze is onlangs gestart. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste resultaten van dit onderzoek worden verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.