Rundveehouderij

Nieuws

Mogelijke rol voor vitamine D in verminderen mastitis

Ames - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) onderzoekt de rol van vitamine D als natuurlijk middel om de ernst van mastitis bij melkkoeien te verminderen.

Wetenschappers van het National Animal Disease Center (NADC) in Ames, Iowa, hebben ontdekt dat vitamine D hulp kan bieden bij het genezen van mastitis. In een proefopzet heeft bioloog John Lippolis gekeken naar de rol van een natuurlijke vorm van vitamine D (prehorhoon 25-hydroxyvitamine-D) in de activteit en snelheid van het immunsysteem van het dier bij blootstelling aan de specifieke pathogeen Streptococcus uberis. In het onderzoek is vitamine D direct in de uier of het geïnfecteerde kwartier gebracht. Het resultaat was dat er significant minder bacteriën en minder (ernstige) klinische verschijnselen optraden in vergelijk met onbehandelde koeien.

Op basis van deze resultaten menen de onderzoekers dat vitamine D de weerstand van het dier beïnvloedt en zo mogelijk kan bijdragen om het antibioticumgebruik te verminderen. Daarnaast heeft vitamine D volgens de onderzoekers ook nog de potentie om andere bacteriële of virale aandoeningen, zoals verschillende luchtwegaandoeningen, te verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.