Rundveehouderij

Nieuws 413 x bekeken

Milcobel wil erkenning als producentenorganisatie

Kallo - Zuivelcoöperatie Milcobel gaat in Brussel een dossier indienen om erkend te worden als producentenorganisatie.

Op deze manier wil de zuivelonderneming een signaal geven dat coöperaties in wezen de meest doorgedreven vorm zijn van een producentenorganisatie.

Voor zover bekend zijn er nog geen andere coöperaties die deze stap hebben gezet.

Milcobel vindt dat de rol van coöperaties 'een beetje' wordt miskend in het Europese zuivelbeleid. “Wij willen als coöperatie minstens evenveel erkenning krijgen als producentenorganisaties”, zegt Milcobel-woordvoerder Eddy Leloup.

Coöperatievoorzitter Guido Veys liet eerder al weten dat het hem opvalt dat Europese landbouwcommissaris Ciolos producentenorganisaties die zich horizontaal in de keten manifesteren veel macht toedicht en bijna promoot als alternatief voor de vroegere marktondersteuning en quota. Milcobel wil volgens Veys ook graag meewerken aan een constructief sector- en ketenoverleg, maar blijft herhalen dat kostenefficiency en de waarde die in alle schakels van de keten en de markt wordt gecreëerd, het inkomen blijven bepalen.

Leloup is er nagenoeg zeker van dat Milcobel als producentenorganisatie erkend kan worden, al is het niet de bedoeling om nadien contractonderhandelingen met haar leden te gaan voeren. Hij sluit niet uit dat het in de toekomst voordeel kan opleveren om als producentenorganisatie geregistreerd te staan. Mogelijk dat de onderneming kan profiteren van eventuele toekomstige subsidiestromen. “We zien het als een proactieve stap en willen hiermee alle mogelijkheden openhouden.” De boodschap die Milcobel vooral aan Brussel wil meegeven is dat er niet naast coöperaties moet worden gekeken.

 

.

Of registreer je om te kunnen reageren.