Rundveehouderij

Nieuws 1295 x bekeken

Melkvitamine beschermt mogelijk tegen obesitas en diabetes

Lausanne - De vitamine nicotinamide riboside, die in koemelk zit, blijkt positieve gezondheidseffecten te hebben. In het laboratorium beschermde de vitamine muizen tegen diabetes en obesitas. Ook ontwikkelden ze meer spierkracht.

Doctor Riekelt Houtkooper, verbonden aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, kwam de vitamine op het spoor tijdens onderzoek aan de Ecole Polytechnique Fédérale in Lausanne. Hij deed onderzoek naar stofwisselingsziekten bij ouderdom.

Houtkooper onderzocht de mitochondriën. Dit zijn de zogenaamde energiecentrales die in lichaamscellen voedingsstoffen zoals koolhydraten en vetten omzetten in energie. Oude of zieke mitochondriën kunnen voedingsstoffen niet meer efficiënt omzetten. Daardoor kunnen stofwisselingsziekten als obesitas en diabetes ontstaan.

De onderzoeker bestudeerde ook sirtuïnes: eiwitten die de mitochondriën goed laten funcitoneren. Met name werd gezocht naar manieren om de sirtuïne-eiwitten meer actief te krijgen. Bij dat onderzoek stuitten de wetenschappers op de in koemelk aanwezige vitamine nicotinamide riboside. Het melkvitamine bleek bij muizen de stofwisseling te verhogen. Dat bevordert volgens de onderzoekers een gezond leven.

Houtkamp publiceert over dit onderzoek, dat van belang kan zijn bij de ontwikkeling van voedingssupplementen of geneesmiddelen, in het tijdschrift Cell Metabolism.

Hoeveel melk een mens zou moeten drinken voor een gezond effect is onbekend. Ook moet worden nagegaan of de vitamine ook in andere voeding zit dan alleen melk. De extractie van de vitamine uit melk is volgens de onderzoekers een ingewikkeld proces. De onderzoekers hebben nog geen schadelijke secundaire effecten van de vitamine gevonden. Er is een patentaanvraag ingediend voor mogelijke toepassingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.