Rundveehouderij

Nieuws 5151 x bekeken 6 reacties

Melkveehouder draait zelf op voor kosten stroomstoring

Arnhem - Een melkveehouder die op zijn nieuwe bedrijf werd getroffen door storingen in de stroomvoorziening, kan de schade niet verhalen op netbeheerder Liander. Dat heeft de Arnhemse rechter bepaald.

De melkveehouder had verschillende elektriciteitsstoringen, waardoor onder meer de melkrobot niet goed functioneerde. Als gevolg daarvan had een aantal van zijn dieren te kampen met mastitis. In een globale berekening werd de omvang van de schade getaxeerd op 25.000 euro.

Aanvankelijk werd de oorzaak van de storing bij de apparatuur gezocht. Later bleek echter dat de storing waarschijnlijk het gevolg was van het ontbreken van een aansluiting op de aarde van de elektriciteitsinstallatie. De veehouder stelde daarvoor netbeheerder Liander aansprakelijk, als installateur van de meterkast.

Uit het onderzoek dat de rechtbank deed, bleek dat de veehouder bij zijn aanvraag wel netaarding heeft aangevraagd, maar dat die aanvraag niet bij de netbeheerder is aangekomen. In de offerte die de netwerkbeheerder deed, was netaarding niet opgenomen. De rechter zegt dat het de verantwoordelijkheid van de veehouder was om zelf zich ervan te vergewissen dat netaarde onderdeel was van de elektrische installatie. Hij kan de netbeheerder dan ook niet aansprakelijk stellen voor de ontstane schade.

Laatste reacties

 • Sylke

  wat een min bedrijf dat Liander ze hadden op zn minst een coulance regeling kunnen aanbieden en wat is 25000 euro nou voor zo`n miljoenenbedrijf Bah!
  van zo`n bedrijf krijg ik een vieze smaak in de mond
  ik roep alle boeren op om geen contract met Liander af te sluiten
  ze hebben hier hun ware aard laten zien! money, monye, money,

 • swart260

  Als afnemer moet je dus meer verstand van de offertes hebben als de leverancier? En wat zegt de installateur dan, want de installatie moet wel gekeurd geworden zijn.

 • drikhend

  Nog weer een monopolist erbij . Toe maar alles wordt ingewikkelder en men moet zich specialiseren . Dus de veehouder op gebied van zijn melkvee en Liander op stroom . En een goed bedrijf zal op het ontbreken van aarde aansluiting wijzen bij maken van offerte . En hoe kan zo iets goedgekeurd worden ? Als men niet zaken deskundig is ,wordt je bescheten waar je bij staat .

 • Koeienboer

  Volgens mij mag je zoiets niet eens afleveren zonder fatsoenlijke aarding....

 • W Geverink

  Volgens mij gaat het hier over stray voltage of statische electriciteit. Het ijzerwerk van de melkstal of robot hoord geaard te zijn om de voor ons meestal niet voelbare stroom af te voeren. De Koeien voelen dat wel . Omdat ze geen laarzen aan hebben fungeren zij als de aardedraad. Omdat ze onder stroom staan tijdens het melken zijn ze niet ontspannen en laten ze de melk niet goed schieten met alle gevolgen van dien.

 • Vera Wijnveen

  Laten we hopen dat het waar is wat W.Geverink in de 5de reactie schrijft (hoewel het haaks staat op de info in het bericht)... maar als het idd ligt aan de aarding van de melkrobot, kan deze melkveehouder de schade misschien verhalen op de installateur van de melkrobot.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.