Rundveehouderij

Nieuws 1192 x bekeken

‘Lagere melkprijs Glanbia een enorme dreun’

Dublin – Dat Glanbia de melkprijs met in totaal 5,5 cent per liter heeft verlaagd, is een enorme dreun voor de aan die coop leverende boeren. ”Gezien de ontwikkelingen op de wereldmarkt is er ook geen aanleiding voor. Glanbia moet daarom verzekeren dat er dit jaar geen nieuwe verlagingen meer zullen komen.”

Dat stelt Kevin Kiersey, voorzitter van de sectie melkveehouderij bij de Irish Farmers Association. Glanbia heeft aangekondigd de melkprijs per 1 mei met 2,5 cent per liter te verlagen na eerder al per 1 april een verlaging met 3 cent doorgevoerd te hebben.

Ook andere Ierse melkbedrijven hebben de melkprijs verlaagd. Volgens Kiersey kost dat de gemiddelde Glanbia-leverancier met 300.000 liter 13.000 euro aan inkomsten. ”Op die manier kunnen de boeren niet investeren in de verdere verhoging van hun melkproductie na 2015 die Glanbia zo graag wil.”

Kiersey wijst er op dat aan daling van de Europese zuivelprijzen juist een eind is gekomen. In verschillende Europese landen waaronder Nederland is de boterprijs de laatste tijd weer aan het stijgen terwijl de Fonterra-veiling in Nieuw-Zeeland een 13,5 procent hogere notering liet zien. ”Onze leden lobbyen op grote schaal de coops, die hebben nu een prachtige kans om te laten zien dat ze hun boeren-aandeelhouders meer willen steunen dan Glanbia heeft gedaan door niet aan de melkprijs te komen. ”

Of registreer je om te kunnen reageren.