Rundveehouderij

Nieuws 1181 x bekeken 8 reacties

Kwart Belgische melkveehouders wil uitbreiden

Brussel - 26 procent van de Belgische melkveehouders heeft plannen om hun melkproductie met een kwart uit te breiden. Dat zegt Vlaams minister voor Landbouw Kris Peeters.

De minister licht hiermee een tipje van de sluier wat betreft de uitkomst van een door het landbouwministerie uitgevoerde enquête. Dit resultaat bewijst volgens Peeters dat melkveehouders in België vertrouwen hebben in de toekomst. De officiële resultaten worden binnen enkele weken gepresenteerd. (Vilt)

Laatste reacties

 • bankivahoen

  De melkfabrieken zullen tevreden zijn!

 • joannes

  Hebben deze boeren gerekend met de huidige melkprijs of die wanneer de plas een kwart groter is? Zijn er al klanten voor die extra melk die bereid zijn te betalen? Of moet er zodirect EU steun komen om onrendable boerijen op te kopen. Of.... gaan we supermarkten de schuld geven dat zij deze hobby niet ondersteunen met ¨fatsoenlijke¨ prijzen. Waar denken die boeren dat ze leven?

 • Mozes

  Deze boeren denken dat ze leven in een wereldmarkt waar de komende decennia de vraag naar melk sneller stijgt dan de productie.
  Gezien de economische groei in vooral Azië en het grote aantal mensen dat daar woont verwacht ik dat deze boeren het goed denken.

 • joannes

  @Mozes realiseer je dan dat het veel eenvoudiger is een melkfabriek in China, Rusland, Nieuw Zeeland, Australië te bouwen met bijbehorende grote boerderijen waardoor transport kosten lager zullen zijn, importvergunningen waarschijnlijk eenvoudiger enz,enz, Je moet niet denken dat wanneer je in een relatief dichtbevolkt gebied voor de wereldmarkt produceert je mee kan komen met productiekosten. Je hebt al en krijgt veel meer regelgeving dan in die uitgestrekte gebieden en bovendien zijn deze locaties dichter bij de groeiende consumentenmarkten. Het is is niet anders als; in een overproductie gebied meer overproductie. Het probleem van boeren is dat hun business op het gebied van kennis en technologie te vergelijken is een een industrie als computers, of andere hoogwaardige kennis. En wanneer ze dan bij elkaar in kenniscentra perfectie en verbetering nastreven wordt er vooruitgang en kostprijsverlaging gerealiseerd. Maar diezelfde boeren hebben het probleem dat op industriematige vorm van productie enorme ruimtes nodig zijn en zij een enorme stempel drukken op de omgeving. Waarom zou je in een dichtbevolkt gebied overproduceren voor de wereldmarkt die gestuurd wordt door de asiatische landen. De US , Nieuw Zeeland, Australie, Argentina, Brazil , allemaal gaan ze voor de Asiatische markt.

 • Mozes

  Joannes, Azië is nooit in staat zelf de benodigde melk te produren. En zeker niet met de kwaliteit die wij in Noord West Europa produceren. Denk hierbij vooral aan kindervoeding.

 • joannes

  Mozes, dat betekent nog niet dat je die melk in Belgie of Nederland moet produceren. Ga een keer op vakantie naar Nieuw Zeeland of Rusland dan begrijp je waarom je hier niet meer vee in huis moet nemen. Je moet je kennis exporteren in plaats van melkproducten.

 • W Geverink

  Met een bank als de Rabobank zijn er in Nederland financieringen voor elkaar te krijgen die denk ik in geen enkel ander land op aarde mogelijk zijn. Stallen zo luxe en zo leeg zijn elders in de wereld geen leningen voor te krijgen. Ik denk dat de realiteit nog niet doorgedrongen is. De Nederlanders willen na 2015 flink meer gaan melken in een markt die op dit moment eigenlijk al is voorzien. Als je melkveehouder wil blijven kun je het beste gaan kijken bij de concurentie in de lage kostprijs landen en doen wat die mensen doen om zo goedkoop mogelijk te melken.

 • joannes

  Helemaal mee eens W Geverink, de vraag is of de melkcooperaties ook al aan het uitbreiden zijn met hun verwerkings capaciteit en potenciele klantenkring voor producten die tegen een rechtvaardige prijs verkocht kunnen worden, of dat zodirect de melk via een slimme handelaar zijn weg vindt naar het buitenland voor een brandprijs. Zoals zoveel geexporteerd word om er van af te zijn. Vervolgens klagen dat er onvoldoende betaald wordt wanneer de bank op de stoep staat. Er komen weer boerderijen te koop!!! Een mooi voorbeeld is geitenmelk export naar Griekenland. Wat zijn de Nederlanders toch vakkundig in het rondpompen van subsidies.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.