Rundveehouderij

Nieuws

Koe moet vaak en vrijwillig robot bezoeken

Sevenum - Koeien moeten zich vaak melden bij de melkrobot om het systeem succesvol te laten functioneren. Dat is de kernboodschap van de robotstudiedag die Agrifirm Feed op donderdag 7 juni bij de familie Kersten in Sevenum (L.) organiseerde.

Zo'n 60 melkrobotgebruikers hoorden van Agrifirm specialisten dat het aantal weigeringen maat is voor voldoende robotbezoek. Dat moet meer dan 50 procent van het aantal melkingen zijn.

Klauwgezondheid

De klauwgezondheid heeft direct invloed op het robotbezoek. Regelmatig een voetbad is daarom aan te raden net als volgens een vast ritme bekappen. Probleem is de plaats van het klauwenbad. Direct na de robot is de makkelijkste plaats, maar het stoort het robotbezoek omdat koeien niet graag door het bad lopen. Daarom kiest een deel van de veehouders voor een gedwongen gang door het klauwenbad. Dat geeft even stress bij de koeien, maar dan zijn ze er wel het snelst van af.

Wie zelf klauwen bekapt kiest vaak voor bekappen bij droogzetten en bekappen op 3 a 4 maanden lactatie. Wie het werk uitbesteed, zit vaak in een koppelritme van eens per 5 á 6 maanden.

Structuur in rantsoen

Ook de voeding en met name de structuur in het rantsoen heeft invloed op de activiteit van de koeien. Voldoende structuur geeft een goede penswerking en actievere koeien. Teveel bestendig zetmeel in het rantsoen maakt de koeien juist sloom. Genoeg structuur laat koeien ook regelmatig en vaker vreten. Na elke maaltijd wordt de zuurgraad in de pens tijdelijk wat lager, maar door het frequente vreetgedrag daalt de PH in de pens minder diep en duurt minder lang dan bij een kleiner aantal keren vreten.

Goede structuurbronnen geven behalve prik ook vezellengte voor matvorming in de pens. Tarwe- en koolzaadstro zijn bekende voorbeelden, maar ook luzerne, graszaadhooi en vezelhennep zijn goede structuurbronnen. Het advies is om wel op te letten dat de hardheid bewaard blijft bij het hakselen en dat de deeltjes niet korter zijn dan 4 a 5 centimeter.

Weidegang

Als laatste kwam weidegang aan bod. Weidegang beperkt het aantal uren in de stal en dus indirect ook het robotbezoek. Wie weidegang biedt, moet accepteren dat het aantal melkingen terugloopt. Ook is er enige overcapaciteit nodig. Toch krijgen veehouders er ook veel voor terug, Weidegang is financieel aantrekkelijk en het is positief voor de gezondheid van de dieren en het imago van de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.